Робот в Израел „вижда“ узрелите домати и ги бере

За всички, които с носталгия си спомнят за студентските бригади, когато цял месец беряхме домати из българските полета, имам една лоша новина. В Израел вече е създаден робот, който не просто бере домати, а може да „види“ дали са узрели или развалени, да отдели изгнилите, да набере само червените. Това бе една от иновациите представена на най-голямото израелско селскостопанско изложение „АгриИзраел“ 4.0.

Недостиг на обработваема земя, липса на работна ръка, увеличение на населението на Земята, липса на питейна вода, устойчивост на болестите и вредителите на химическите препарати, с които ги третират, както и високите изисквания на потребителите за екологични и качествени храни. Всичко това поставя достиженията на науката в полза на селското стопанство. Не става въпрос за селскостопанската наука, която и така е водеща в Израел, а за високите компютърни технологии, изкуствения интелект, космическите технологии, защото и сателитите имат за задача да следят за реколтата.

Затова интересът към иновационните технологии и тази година бе голям, обясни д-р Михал Леви, завеждаща отдел иновации в министерството на земеделието на Израел.
„Израелските иновации могат да помогнат на много места по земята. Те помагат за богати реколти с малки капиталовложения: по-малко вода, по-малко торове, по-малко работни заплати. За това тази година пристигнаха 300 селскостопански специалисти от 40 държави на нашето изложение. За първи път не го правим в зала за изложения, а водим гостите направо във фермите, в полетата и лозята, а също във винзаводите. Считаме, че срещите лице в лице не само между специалисти, а с работниците е по-важна. Всички изобретения могат да се видят, да се види как работят на полето или във фермите. Позволяваме на гостите ни да подкарат новите машини и съоръжения, да поработят с тях. Дадохме да задействат дори дроновете и роботите, които се грижат за селското стопанство. Изглежда сложно, а е лесно за ползване“, каза д-р Михал Леви.

Механична ръка, монтирана на тясна кола, която се управлява дистанционно , представлява робота за бране на домати. Сензор сканира всяко растение. Машината се използва не само в последната фаза – събирането на реколтата. Тя минава за пръв път, когато трябва да се провери дали пчелите са опрашили добре растенията. Ако е необходимо роботът доопрашва. След това машината се използва когато трябва да се оформят редовете растения.

В началото фотографиите са се предавали в център, където работниците са преценявали как точно да се действа. Вече е включен изкуствен интелект. Той взима решенията. В зависимост от наличието на вредители или липсата им, той решава дали и колко да се пръска.

И накрая при узряването на реколтата машината определя кои домати са за кошчето и кои са узрели, за да бъдат откъснати и подредени в щайгите, които сама носи. За сега , такава машина е подходяща само за парници и само за домати. Работи се за доусъвършенстването ѝ за работа на открито.

Материалът на Искра Декало е публикуван в БНР