Коментари

Румяна Дечева: Няма обществен дебат какво ще допринесат машините за честно гласуване

„Никога не е направен общественият дебат за това какво биха допринесли машините в посока честност на гласуването“. Това каза пред БНР Румяна Дечева – председател на Обществения съвет на Централната избирателна комисия. По думите ѝ не е коректно сравняването колко струва гласуването с бюлетини и с машини, защото машинният вот е по-скъп и излиза, че се разхищават публични средства.

„Сферата на машините за гласуване не са терен, на който много хора се боричкат, това са много малко хора с много тясна експертиза. Затова няма дълбоко разбиране какво трябва да се направи, за да се появят машините в изборните секции“, посочи тя. Според нея досега липсва работа с машини – два, три, пет вида, колкото има, и тестване с гласоподаватели, същите които после ще отидат да гласуват с машините, за да се види колко време ще отнеме гласуването с тези машини и да се прецени колко машини са необходими.

„Това трябва да се направи преди да се тръгне към поръчка за машини. Това е техническо задание, но то може да се обърне срещу всеки, който го организира, поради непознаването на процеса. Струва ми се, че никой не иска да се захване с това“, обясни тя./БНР/