Светия синод за донорството: Важно да пазим акта на личността, която дарява

”Много е важно да пазим акта на личността, която дарява, и да избягваме при всякакъв случай налагане на господството на чужда воля, която подразбира, че е по-добре за реципиента да се получи орган на всяка цена. Църквата много държи на реципиента, но много държи и на донора.

Това заяви отец Николай Георгиев от Светия синод поясни за БНР във връзка с  публикуваното на електронната страница на Българската православна църква становище за донорството.


 По думите му, няма промяна в становището на църквата от спрямо миналата година.

„А иначе позицията на църквата не е променяна от 2000 години. Светия синод на Българската православна църква съзнава огромния дълг на църквата пред всички нас, пред медицинската практика, пред реципиентите, но и пред евентуалните донори. Поради тази причина Църквата желае да се помогне на реципиента, но да не забравяме никога за уважението към донора и той да не бъде подценяван. Много е важно да кажем, че най-съвършеният дар, който ни е дал Господ, е свободата и е много важно донорът да има драговолно изразяване на индивидуалната си позиция. Затова много държим „донор“ винаги да означава дарител, събрат, близък, ближен, а не някой, който се намира в склад за органи и да му го вземат. Донорът трябва осъзнато, ненасилствено и свободно да вземе решение да дари живот на някой друг.“

Съзнателното съгласие на донора е много важно, за да се предотврати търговията с органи, категоричен е отец Николай. Също така е необходимо установяването на мозъчна смърт да бъде извършено от независима институция.

„Много е важно българските православни християни и изобщо българските граждани да знаят, че даряването е изключително доброволен акт и на любов към ближния, любов към Бога и, когато човек реши да дари органа си, той дарява и живот, и бъдеще и братска /сестринска поддръжка. Всичко това е много добро, но пак казвам – да пазим доброволността на даряването, за да избегнем незаконна търговия“.

Източник: Frognews.bg Снимка: vesti.bg /архив/