След сигнал до президента: МВР проверява областният управител на Хасково за „чадър“ на контрабанден канал

Областният управител на Хасково Минко Ангелов покровителства мащабен канал за контрабанден внос от Турция на фалшиви парфюми, за което получава колосален рушвет. По 100 000 лева всеки месец прибира Ангелов за „чадъра“, който е опънал над местна мафия, занимаваща се с нелегален внос на аромати. Това се твърди в шокиращ сигнал, подаден официално до президента Румен Радев, с копие от който Lupa.bg разполага.

Сигналът е постъпил на 7 ноември и е с входящ номер 92-00-506. Подаден е от „Българска Легия Антимафия“. Написаното в сигнала е публична тайна в целия град. Сигурно е, че информацията си струва да бъде проверена от подчинените на държавния глава спецслужби. Най-малко, че някой от изложените факти се потвърждават от официална информация на МВР.

Част от канала, чадъросан от областния управител Минко Ангелов, са и конфискуваните на 21 октомври тази година 8333 парфюма. Ментетата са открити в два товарни микробуса, спрени за проверка на магистрала Марица, край Харманли. Двамата шофьори на бусовете изглеждат искрено изненадани от появата на ченгетата. Уплашени да не отнесат цялата вина, те бързо започват да говорят. Разказват на полицаите, че са мулета, чиято задача просто е да натоварят парфюмите в Одрин и да ги прекарат през границата. След това оставяли бусовете на отбивка в близост до Симеоновград и нямали повече ангажимент.

Босовете на канала им обяснили, че няма да имат проблеми с митничарите на ГКПП „Капитан Андреево”. Превозвачите измънкват, че това не им е първият курс. При всяко пътуване били ескортирани от лек автомобил, чиито шофьор трябвало да ги предупреди, ако по пътя от границата до Симеоновград има полицейски патрули.

От извършените разпити и справки на границата, криминалистите изясняват, че канала действа от началото на септември. В сигнала до Румен Радев се твърди, че месечно са внасяни около 250 000 парфюма. Ментетата  се продават на цени от по 60-70 лева по интернет. Така организаторите на канала правят около 17 млн. лева оборот, от които поне 5 милиона е месечна печалба. Извън хилядите измамени клиенти, щетите от схемата за бюджета от неплатени мито и ДДС са огромни.

Полицията в Хасково се похвали с конфискуваните 8333 парфюма менте, но организаторите на канала още не са разкрити. Знае се обаче, че „чадър“ на мафията е областния управител на Хасково Минко Ангелов

Срещу двамата шофьори веднага е образувано досъдебно производство. Криминалисти и прокурори от Хасково започват да разплитат нелегалната схема. Събрани са оперативни данни, водещи до най-високите етажи на месната власт. Така се оказва, че покровител на организацията е областния управител на Хасково Минко Ангелов.

Създаването на нелегалната схема започва още през август, няколко дни след като Ангелов е назначен от служебния кабинет да областен управител. На срещу при него идва бизнесмена Емил Зайчев, с когото са приятели. Зайчев му споделя, че близките до него братя Маргарит и Иван Димитрови от Харманли и Петър Петков-Джигита работят с бизнесмен от Нова Загора, който се занимава с внос и продажба на фалшиви маркови стоки, произведени в Турция. Молбата на Зайчев към областния управител е да лобира пред директора на Агенция „Митници” Павел Геренски.

Бизнесменът и неговите приятели искали митничарите Данаил Генов и Петър Стратиев, който работят на ГКПП „Капитан Андреево” да бъдат преместен от платно „тежкотоварни” на платно „леки” автомобили, като целта е да пропускат безпрепятствено въпросните бусове с контрабандни стоки. Областният трябвало и да следи чрез своите протежета в МВР-Хасково дали има разработки за канала.

В случай, че криминалистите започнат разследване, да предупреди организаторите. В замяна на разпънатия чадър, Ангелов ще получава от босовете по 1000 евро на всеки преминал микробус със стока, като уговорката е те да бъдат не по-малко от 50 на месец.

Ангажимента за въпросните отчисления е потвърден и при среща с останалите босове на канала. Тя се провежда в сградата на областната управа, а на нея присъстват и двамата митничари Данаил Генов и Петър Стратиев. Свидетели на влизането им в офиса на Ангелов са служители на криминална полиция в Хасково, които провеждат оперативно наблюдение.

Няколко дни след това двамата митничари са преместени на трасе „леки” автомобили и контрабандата започва да действа. До 21 октомври, когато неучастващи в схемата ченгета залавят бусовете с парфюми менте. Още на следващия ден областния започва да звъни настоятелно и привиква полицейски шефове от Хасково, повечето от които са назначени с негова протекция, твърдят авторите на сигнала. Минко Ангелов им нарежда да ограничат разследването до ниво водачи на бусове, без да замесват двамата митничари и организаторите на схемата. Едва ли е изненада, че след упражнения натиск, служителите на МВР, работещи по случая, рязко спират да търсят организаторите на контрабандния канал и техните покровители.

Дали сред тях е областния управител Минко Ангелов може да изясни една обстойна проверка на подадения до президента Румен Радев сигнал. При добро желание, полицейските служители, за които се твърди, че са притискани да потулят случая, може да се престрашат да проговорят. Стига да са уверени, че на най-високо ниво има реален стремеж за борба с корупцията.

Минко Ангелов минава за приближен до партията на Мая Манолова. Областният управител е близък и до скандалния адвокат Николай Хаджигенов, твърдят източници на Lupa.bg.

Сигналът за корупция е заведен в деловодството на президента Румен Радев на 7 ноември. 

Сигналът ни е изпратен от президентството. От МВР ще бъде извършена всеобхватна и безпристрастна проверка без значение на ранга на човека, каза Мария Папазова, медиен експерт на вътрешния министър Иван Демерджиев.

Областният управител на Хасково Минко Ангелов предпочете да изрази позицията си във Фейсбук. Ето какво написа той по повод изнесената информация.

„Във връзка с разпространен материал в информационна агенция, опитващ да урони репутацията ми като областен управител на Хасково, Ви уверявам, че oписаната публикация съдържа комбинация от неверни твърдения и внушения, чиято цел явно не е да се информира обществото, а да се подкопае доверието в институциите на държавата и да накърни престижа на областния управител като институция. Това се прави нарочно впредвид предприетите действия от държавните институции за затягане контрола и засилване борбата с корупцията, контрабандата и трафика на ГКПП „Капитан Андреево“. Като водач на кандидатска листа за народен представител за 45НС, аз първи дадох гласност по темата и поведох борбата срещу корупцията, контрабандата и трафика на границата. През краткото 45НС депозирах въпроси към тогавашния министър на земеделието Десислава Танева защо финансово-ресурсни държавни дейности са възложени на частни фирми? Това не е ли предпоставка за корупция и задоволяване на частни, корпоративни и партийни интереси? Министърът на земеделието Десислава Танева не се яви на парламентарен контрол и въпросите останаха без отговори. Всички тези мои действия доказват борбата за спазване на законите на Р България и интересите на обществото. Това е още едно неоспоримо доказателство за неистинността на изнесенaта информация и клеветническата кампания, която се води срещу мен. Като представител на бизнеса, на местната власт и изпълнителната власт през различни периоди от моя живот винаги съм отстоявал принципите на законност, прозрачност и честност. Нямам представа какво представлява посочената в материала „Легия Антимафия“, но със сигурност това не е институция, която съгласно закона може да си позволява да води клеветнически кампании без доказателства срещу граждани на Р България. И в този смисъл аз ще си потърся правата пред Българския независим съд. Обществото ни живее в епохата на фалшивите новини. Сега всеки, който търси слава или който иска да се обогати, се опитва публично да инфектира обществената среда с манипулации, които са му угодни. Без да си дава сметка, че желанието му за слава и/или пари може да подрони държавността, което е особено опасно предвид на всички предизвикателства в България. Нямам притеснения, защото винаги съм бил чист пред съвестта си, пред закона и пред клетвата, която съм дал като областен управител. Имам съмнения, че всички неверни твърдения и внушения, които бяха оправени срещу мен като областен управител на област Хасково в публикацията на електронна медия и сигнала на „Легия Антимафия“, са продиктувани от сенчести кръгове, които са намесени в незаконна дейност с цел да компрометират действията на държавните институции да упражняват засилен контрол на границата“.

От Министерски съвет не отговориха на запитването ни за коментар.