След урановата криза: ВиК Хасково си потърси парите от 502-ма души

Само за една година от ВиК Хасково са образували 500 дела срещу свои длъжници. Това е станало през изминалата 2019 г. През 2018 г., от водното дружество не са си потърсили дължимите суми от нито един свой абонат. А през 2017 г., когато бе въведена забрана за консумация на вода заради урановата криза, заповедните производства са само 2.

Данните са от справка, която поискахме по официален ред от Районен съд Хасково, който разглежда този тип дела. Идеята беше да проверим, как от водното дружество са реагирали за събиране на вземанията си след забраната за консумация на питейната вода и дали има хасковлии, които са изпълнили заканата си, че няма да я плащат, защото живителната течност в областния град е негодна.

Главно задълженията са от битовите потребители. Има хасковлии, които дължат от 100 до към 400 лв. По-малко са тези, които трябва да платят около 1 000 лв за консумираната вода. Броят на фирмите длъжници е незначителен.

След като магистратите се произнесат по заповедното производство следва и същинският процес. Наблюденията на правораздавателите показват, че има случаи и то не рядко, когато ВиК не започва дело по същество, има абонати, които веднага се издължават след като разберат, че са застрашени от съд, има и абонати, които не са открити. Хипотезите разясни председателят на Районен съд Хасково – Пламен Георгиев. Той добави, че водното дружество в други производства издирва и наследници на починали абонати, за да си вземат задълженията.

Правим всичко възможно да намалим броя на длъжниците. Съдът е крайна мярка, но се налага и това. Веднага не прибягваме до съда, правим кампании, изпращаме писма. Това каза управителят на водното дружество Тодор Марков за Taran.news. Той съобщи, че ежедневно хващат крадци на вода и обеща, че в скоро време ще изнесе подробности.

На работна среща при областния управител Стефка Здравкова – Тодор Марков е информирал, че загубите на питейна вода са 54.22%, като част от тях са от нерегламентирани ползвания. Иначе авариите за изминалата 2019 г., през която се проведоха местни избори и евродепутатски вот, са 4029.