Смениха шефовете на разузнаването и Агенцията по вписванията

Служебното правителство сменя председателя на Държавна агенция „Разузнаване“ Атанас Атанасов. За нов ръководител на службата е предложен Антоан Гечев.

Съгласно закона за ДАР, същата следва да предоставя еднаква по обем и съдържание информация на президента на РБ, на председателя на Народното събрание и на министър-председателя. Налице е нарушаване на този принцип по отношение на разузнавателна информация, предоставяна на президента.

Габриела Козарева вече не е директор на Агенцията по вписванията. На нейно място по негово предложение е назначена Даниела Митева, която беше шефка на агенцията до 2009 г.

В агенцията по вписванията Инспекторатът на Министерството на правосъдието са установени недостатъци и нарушения. Броят на необработените годишни финансови отчети е скочил близо 3 пъти през последните години – от 350 000 в началото на 2017 г. до почти милион сега. Освен това ЕК е започнала процедура за нарушение за свързването на Търговския регистър и системата на бизнес регистрите, което е трябвало да стане преди 4 г.

сн. Капитал