Специалисти: Плодовете и зеленчуците да се накисват във вода

Специалисти от руското министерство на извънредните ситуации съветват след покупка плодовете и зеленчуците да бъдат накиснати във вода 10 – 15 минути за профилактика срещу разпространението на коронавируса, съобщи БТА, позовавайки се на ТАСС.

Първо продуктите трябва да бъдат старателно измити, след това накиснати във вода, а накрая добре изплакнати. Това препоръчват специалисти от Всерусийския научно-изследователски институт по проблемите на гражданската отбрана и извънредните ситуации към министерството.

Специалистите съветват да се използват неутрални миещи препарати, които след това да бъдат изплакнати старателно, информира БНР.

От института напомнят, че веднага след прибиране у дома трябва да измием ръцете си и чак след това да разпределяме покупките.

„Продуктите в твърда опаковка – пластмасова, метална или стъклена, трябва да бъдат измити със сапун“, съветват специалистите. Преди изваждането им трябва да бъде измит и плотът, който се използва.
Специалистите съветват също редовно да се дезинфекцират масите, дръжките на вратите, столовете и различни устройства с битови препарати, които също убиват вирусите, пише БТА.