Средата около нас влияе върху депресията

Изследователи от шотландския университет в Единбург и в Женева съветват възрастните хора да не живеят в определени райони. Изданието Prevenitive Medicine публикува резултатите от анализа им на данните за над 10 000 души на възраст от 50 до 95 години, които живеят в 13 европейски страни. Всеки две години участниците в изследването разказвали къде живеят в момента, къде са живеели в детството си, имат ли признаци на депресия и други моменти от живота им

Оказало се, че независимо от държава животът в неблагоприятна околна среда (замърсен въздух, липсата на социална инфраструктура) засилва опасността от депресия при възрастните хора с 36 процента. Това може да се обясни с хроничния стрес и повишеното ниво на възпаления в организма като следствие на замърсения въздух. Като цяло всички тези фактори се отразяват негативно върху състоянието на главния мозък.

Докато животът в тихо, спокойно място с добре развита инфраструктура, достъпен обществен транспорт и магазини, с чист въздух и сред зеленина намалява риска от депресия при възрастните хора с 22 на сто.

От гледна точка на развитието на депресията важни са условията, в които човек е живял в детството си. Хората, израснали в благоприятни условия, са особено податливи на   депресивни състояние, ако на стари години живеят в неблагоприятна среда. 

Източник: БНР Снимка: medicalnews.bg