КоментариПРЕПОРЪЧАНИ

ССИ: След 10 г. България може да е енергийно бедна

Съюзът за стопанска инициатива (ССИ) изразява твърдо несъгласие с продължаващия отказ на държавата за проява на гъвкавост и стартиране на активни преговори с Европейската комисия за запазване и реалистично трансформиране на въглищните мощности в регионите на Стара Загора, Кюстендил и Перник.

„Считаме, че поетите задължения за свиване на производството на електрическа енергия в териториалните планове и Националния план за възстановяване и устойчивост (ПВУ) е безотговорно действие, което не използва съществуващия капацитет, за да надгради и трансформира, а само премахва наличен потенциал за производство на енергия, се казва в документа.

Желанието да отговорим на политически зададени критерии и безкритично да приемем мерки, с които значително да намалим енергийния си капацитет, обричат цели региони на икономически застой и обезлюдяване.

А опасността да внасяме скъпа ел. енергия отвън и да зависим от благоволението и политическа стабилност в съседни държави – не е за подценяване. Нещо повече – може да се стигне дори до компрометиране на стабилността на електропреносната мрежа у нас“.

Това се казва  в становище на организацията, изпратено до Министерството на енергетиката, Министерството на регионалното развитие, Министерството на околната среда и водите и Министерството на финансите.