НовиниПРЕПОРЪЧАНИ

Станислав Дечев: Приоритетите за Хасково не съм ги писал сам, написахме ги с хората

Г-н Дечев, по време на предизборната кампания бяхте навсякъде, по кварталите на града и селата на община Хасково. Научихте ли нещо ново от хората, с които се срещнахте?

Това не са първите ми обиколки в кварталите и селата. Като областен управител съм бил в почти всички населени места в региона. Но сега посещенията са много по-интензивни. При срещите ми очи в очи с хората научих много неща, дори не очаквах. Хората не само поставят проблемите, но много често и предлагат решения за тях. Някои от тях са много лесни и бързи. Например в квартал „Каменни” посочиха един уличен праг, който е спирал дъждовната вода, но при разрушаването му наводнява живеещите на улиците „Генерал Столетов“ и „Захари Стоянов“. Това е проблем, който може да се разреши веднага, ако се работи, както трябва. Десетки са тези проблеми. Например огромна дупка пред гаражите в кв. „Куба“, околоблоковите пространства на ул. „Акация“, затворена новопостроена спортна площадка до бл. 32 и 33 в „Орфей“, неасфалтирана къса отсечка пред бл. 22. Тя е дълга една 50-тина метра, но оттам минават много хора. Това са проблеми, които могат да се разрешат веднага, стига да се работи, и не струват големи средства. Повечето от посочените от хората проблеми са инфраструктурни.

Все пак Хасково има и големи проблеми. Кои бяха най-честите оплаквания на хасковлии при срещите им с Вас?

Наистина Хасково има няколко сериозни проблема и тях хората ги назовават при всяка среща. Това са бездомните кучета и качеството на водата. За бездомните кучета имаме решение, което ще приложим веднага, защото идва зима и проблемът се изостря. На първо място- регистрация и чипиране на всички домашни любимци. Така освен че ще бъде отговорен за любимеца си, с чипа стопанинът ще бъде и защитен. Ако домашното куче се изгуби, по чипа много по-лесно ще бъде открит собственикът му. Аз винаги съм държал решаването на проблемите да става с диалог и по закон. Затова всички заедно- местна власт, природозащитници, ветеринари, лекари и граждани ще обсъдим вариантите за справяне с проблема. На първо място- има огромен брой чипирани бездомни кучета от други общини. Ще предприемем всички законови стъпки за връщането им обратно. Успоредно с това общината може да стане осиновител на безпризорните кучета. Ще ги настаним в общинските бази, там ще се грижат за тях, а те от своя страна ще бъдат пазачи. Ще разширим и съществуващия приют, за да се настаняват трайно четириногите там и се надявам, че организациите за защита на животните ще ни помогнат, така както гилдията на частнопрактикуващите ветеринари вече обяви, че ни подкрепя.

Покрай бездомните кучета обаче се открои и един друг проблем. Хората често протестират срещу домашните кучета, които замърсяват паркове и градинки. Затова ще има строг контрол. Хасковлии искат да има ред. И са прави. Но мерките няма да са само рестриктивни. За удобство и на стопаните, и на кучетата, ще направим в местата за разходки на четириноги чешми, пригодени и за животните.

А за проблема с водата какви са плановете Ви?

Това е другият голям проблем пред Хасково. Като областен управител успях да убедя общинските съвети в областта да се включат в асоциацията по ВиК. Защото само чрез Асоциацията ВиК можем да получим европейско финансиране за цялостен воден цикъл, а това е много мащабен проект – около 120 млн. Между другото хората са наясно, че със стартирането на дейностите по водния цикъл ще имат много неудобства, заради разкопаването на улиците. Но разбират, че така трайно ще се разреши голям проблем на града и са готови да изтърпят неудобствата. А реализирането на водния цикъл ще преобрази изцяло облика на града. Под земята ще се вкарат всички подземни комуникации, улиците няма да се разкопават така често, заради аварии и ще бъдат преасфалтирани изцяло.

Докато се чака реализацията на водния цикъл нищо ли не може да се направи за непрекъснатите ВиК аварии в града?

Има няколко невралгични точки в Хасково, където през няколко дни стават аварии – на бул.”Освобождение”/„Кърджалийска“/, до училище „Хр. Смирненски“, на „Г. Кирков“. Досега там старите тръби не бяха подменени, заради ремонта на Околовръстния път, защото по някои от тези участъци минаваше трафикът от Румъния за Гърция. Околовръстното вече е готово, така че на тези невралгични участъци ще бъдат подменени тръбите и ще се ограничат авариите. Има още едно техническо решение на този проблем. Да се поставят регулатори на налягането, които да не допускат пукане на тръбите при повишаване на налягането.

Какви други големи проблеми поставиха хората при срещите с Вас?

Един от най-големите проблеми – обезлюдяването на града. Наистина, това не е проблем само на Хасково, но това не може да ни успокоява. Хасковлии искат млад и жив град, а това става с хора. Много хубава идея ми даде една майка, чиито деца учат в други градове. Ще създадем регистър на всички деца, които завършват средно образование и отиват да следват в други градове или в чужбина. Така хасковските фирми ще могат още по време на следването да предложат на младежите стипендии, стаж при тях, или пък добре платена работа. Допускам, че много от тях ще изберат да се върнат в родния град, защото тук са родителите им, приятелите, а и няма да започнат от нулата. Стига, разбира се, да получат примамливи предложения. Което вярвам, че ще стане. По този начин и фирмите ще имат възможност да привлекат специалисти.

Процесът на обезлюдяване може да бъде прекъснат с нови инвестиции в общината. Аз от години работя за това и като Областен управител успях да върна на община Хасково един изключително важен имот. На терена на бившето летище Узунджово сега ще създадем Индустриална зона, където ще привлечем инвеститори, които да развият нови производства с високоплатени работни места.

Но за едно семейство са важни освен работата и доходите, и условията, при които ще растат децата им. Затова ние ще продължим с ремонта на детските градини, ще задържим таксата от 1 лев на ден за посещение на детска градина, ще обновим и модернизираме средните и основни училища, ще създадем условия за спорт на децата и тийнеджърите- всичко това са стъпки в посока задържане и привличане на младите хора тук. Защото нашият свят е свободен и всеки може да избере къде да учи и живее. Ние трябва да създадем примамливи условия за живот и реализация.

Предизборната Ви кампания беше доста нестандартна – вместо партийни събрания в читалища и клубове правехте лични срещи с хората. Сред нестандартните стъпки е и липсата традиционната детайлна управленска програма. Вместо това Вие предлагате ясни намерения, формулирани в няколко точки. Нищо ли не обещавате?

Аз не давам обещания. Аз работя. А тези ангажименти, които сега поемам, всъщност не съм ги писал сам. Написахме ги заедно с хората- преди и по време на кампанията. Това са приоритетите на хасковлии. А това означава, че са и моите приоритети. Аз съм практичен човек съм, ходя на място при всеки сигнал, искам лично да се уверя какъв е проблемът. И тогава поемам ангажимент да го разреша, ако е по силите ми. Ангажиментите, които съм поел, са реално изпълними неща. Наясно съм, че не всичко може да се случи по най-бързия начин, както искат хората, защото трябва да работим съобразно закона, нито пък разполагаме с неограничено финансиране. Освен това не съм наясно с какви точно средства разполага община Хасково. Така че, този списък е твърдият ангажимент, който поемам пред хасковлии.

Например, хората настояха твърдо да поемем ангажимент, че Програмата за саниране ще продължи. Защото промяната е осезаема- чисто, уютно, икономично се живее вече в тези блокове. Програмата опроверга всички лъжи и спекулации, които се тиражираха при старта й. Сега хората я искат и аз като кмет ще настоявам пред Правителството, тя да бъде продължена. Всъщност санирането е първата и много важна стъпка за възраждане на хасковските квартали. Успоредно с нея обаче ние ще направим следващата крачка. С колегите кандидати за общински съветници сме подготвили и програма „Моят град е моят дом“. По тази програма жителите на даден блок или квартал подготвят проект за облагородяване на междублоково пространство, градинки, спортни площадки. Т.е. казват ни какво точно искат. Общината ще го финансира. Лесно е. Стига да има инициатива. Това всъщност е една идея на кмета на Димитровград Иво Димов. После я приложиха и в Хасково и тя работи. Затова ще я използваме за основа и ще я надградим.

Всъщност и Програмата за санирането, и тази за облагородяване на кварталите показват едно: трябва да работим заедно. Тогава се случват хубавите неща. Затова оставих хората да ми посочат приоритетите за града ни, а аз поемам ангажимент да ги изпълня.
Освен по списъка на хасковлии, ще работя и за личните каузи на някои от кандидатите за общински съветници. Отново искам да заявя пълната си подкрепа за идеята за цялостно обновяване на Първа поликлиника, за изграждане на закрит плувен басейн, за ремонт на ученическите общежития, за обновяване на спортните бази, за изграждане на Писта Узунджово.

Като стана дума за спорт, каква е визията Ви за развитието на спорта в Хасково?

Във всички сектори моята политика е политика на диалог. Смятам да седнем на една маса с представители на спортните клубове, за да начертаем перспективата. Ще разчитаме и на мъдростта на спортните ветерани. Имаме сериозни експерти, чийто опит и знания трябва да ползваме, а и те са готови да помогнат на спорта в Хасково. Реновирането на спортните бази е само малка част от политиката за развитие на спорта. Държа да подчертая, че за ремонтите ще търсим европейско финансиране, от държавния бюджет и в краен случай с общински средства, с парите на хасковлии. Но във всички случаи това обновяване ще се случи. Защото всички искаме децата ни да растат здрави. На срещата ми с лекарската колегия в Хасково ми казаха, че ако се инвестира повече в спорта, ще се харчи по-малко за лечение.

Тези десетки срещи всеки ден с хората в Хасково не Ви ли измориха?

Не. Както казах, аз не обикалям от днес. Ритъмът ми на живот е такъв- пътувах по населените места и като областен управител. В този ритъм работя от четири години. Това не ме изморява, това ме мотивира да работя.

В Хасково Ви познаваме повече като обществена фигура. Кажете нещо за личния си живот. Имате ли някакво хоби?

Личният ми живот е известен на многобройните ми приятели. Аз съм млад човек, обичам да карам каяк. Това ме зарежда много. Обичам да пътувам, със семейството си. А със сина ми имаме едно ново увлечение – да правим снимки с дрон.

Никакви пороци ли нямате?

Имам. Пуша. Знам, че не е добър пример за младите. Опитвам се да спра пушенето. Според семейството ми обаче имам още един порок /смее се/ – прекалено много работя…

Купуването и продаването на гласове е престъпление