НовиниПРЕПОРЪЧАНИ

Стартира акция на полицията: “Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!

С наближаването на новата учебна година и децата, завърнали се в града, отново стават активни участници в движението – пътуват с обществен транспорт, пресичат улици и кръстовища… Често невнимателни, забързани за първия учебен час или увлечени в разговор с приятели ще попадат в рискови ситуации на улицата. За предотвратяване на нещастията, за гарантиране на тяхната безопасност сме отговорни всички – родители, учители, водачи – ние ВЪЗРАСТНИТЕ.

Статистиката сочи, че от началото на годината до момента в Хасковска област са станали 6 катастрофи с деца, с 6 ранени. С приближаването на всяка учебна година, служителите от пътна и териториална полиция извършват проверки в районите на училищата. Съвместно с представители на общините е направен преглед на пътната маркировка и знаковото стопанство, осветлението и средствата за принудително намаляване на скоростта в училищните райони, на обезопасеността на входовете на учебните заведения и прилежащите им дворове. За констатираните недостатъци са предприети мерки за отстраняване на рисковете за сигурността на децата. 

Още на първия учебен ден полицейското присъствие в районите на училищата ще бъде засилено. Направени са графици, чрез които ще се осигури дежурство на полицейски сили в пиковите часове, когато децата отиват или се връщат от училище. Полицаите ще подпомагат безопасно движение и пресичане на децата и техните придружители.  
С цел ограничаване предпоставките за пътни злополуки  с учащи се, до 31 октомври 2019 г, ще се проведе традиционната “Акция на полицията: “Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!”. 

В навечерието на всяка учебна година Районните полицейски управления и сектор Пътна полиция при ОДМВР-Хасково набелязват мерки за гарантиране безопасността на децата в районите на училищата.

По време на акцията ще се осъществява засилен полицейски контрол в районите на най-рисковите  училища особено в началото и края на учебния ден, за спазване ограниченията на скоростта и предимството от водачите. Ще се извършва регулиране на движението на МПС и пешеходци с цел осигуряване безопасно пресичане от децата и техните придружители.

В рамките на акцията дните 23-29 септември са обявени за Седмица за превенция на детската пътна безопасност.

На 28-ти септември ще се проведе и Ден на превенцията и националния конкурс за пътен полицай 2019г в Плевен. Такъв Ден на превенцията ще бъде реализиран и във всички останали областни градове, на който ще бъдат разпространени материали за превенция на пътната безопасност.

Решаващата роля за безопасността на детето, все пак имат родителите. Препоръчваме им да използват първите дни на учебната година, за да им припомнят правилата за безопасно движение на пешеходците, казаха от полицията

Снимка: МВР Хасково