Стотици хасковлии не стигнаха до Шипка

Стотици хасковлии останаха в подстъпит на връх Шипка днес. причината за това стана образувалата се 12 километрова опашка от автомобили. Полицаи предупреждаваха, че хората и колите са много, което стана причина хасковлии да обърнат автомобилите си обратно. 130 души от Хасково, Димитровград, Харманли и Любимец, членове и симпатизанти на ПП „Възраждане“ присъстваха на тържеството на Шипка, на което бе и държавният глава Румен Радев, събщиха от партията. Хора от ПП „Възраждане“ от цяла България бяха там.

Иначе 143 години от освобождението на България от турско робство беше отбелязано в цялата Хасковска област. Стотици жители и гости на Хасково дойдоха на централния площад „Свобода“ , за да празнуват заедно деня на Освобождението. Пред паметника на Незнайния войн химна на България изпя солистът на Държавна опера Стара Загора Александър Марулев. Хасковлии извиха дълга опашка пред паметника на Незнайния воин за националния празник Трети март.

В Димитровград тържествата започнаха с приемането на военен караул и издигане на знамето. След това по централната алея имаше шествие, а венци и цветя бяха положени на паметника на Освободителите.

„Ако някой от Вас очаква, че днес, на 3 март, ще говоря за политика, то аз ще го разочаровам. Защото днес – аз искам да говорим за избори. И всеки от нас да каже честно пред себе си какво избира. Аз ще ви кажа първи – моят избор е България!“, каза в словото си хасковският кмет Станислав Дечев. В историческия музей в областния център – Независимото тракийско дружество „Доган Хисар“ връчиха почетен плакет на Станислав Дечев заради удостояването на Капитан Петко войвода за почетен гражданин на Хасково.

сн. община Хасково

Учениците от ОУ „Шандор Петьофи“ отбелязаха Освобождението в свое авторско предаване, посветено на различни празници и обичаи. В канала „Междучасие“, който се излъчва онлайн в образователната платформа Microsoft Teams, възпитаниците на училището отбелязаха националния празник с преки включвания от знакови за Освобождението места. Сред тях са Шипка, паметникът на Незнайния воин в Хасково, както и морената, посветена на загиналите във войната хасковци.

А в Свиленград ученици разпънаха 16-метрово знаме. Трикольорът тежи над 15 кг. и е с размери 16 м дължина и 9 м ширина.