България

Строежът край Синеморец е временно спрян

Три двуетажни вилни сгради е предвидено да се строят в имота край Синеморец. 30% ще е плътноста на застрояването на площ 1310 кв. метра според инвестиционното намерение.  Строежът е временно спрян заради установени от община Царево нарушения след проверка в четвъртък, съобщи кметът Георги Лапчев:

„Там не може да се строи в момента. Когато има строителство, трябва да бъде ограден обектът и да бъде спазен Планът за безопасност и здраве на първо място. Нередностите са описани в протокол, има административни стъпки, по които се върви.“

Имотът не е в близост до плажа, нито до скалите. Той е в регулация, уточни Лапчев.

Частният терен отговаря на изискванията на екозаконодателството, заяви директорът на РИОСВ-Бургас инженер Тонка Атанасова:

„Регионалната инспекция наново е подложила този имот на доклад на оценка за съвместимост по Натура зоните. Докладът е бил публично обявен, с обществен достъп. Решението е издадено през 2017 година и към момента е в сила.“

По отношение на екологичното законодателство ние сме съгласувателен орган, а строителството е в правомощията на органите, които осъществяват контрол по Закона за устройство на територията, добави Атанасова.

Източник и снимка: БНР