Съдийската колегия на ВСС отново не се произнесе по молбата за освобождаване на Методи Лалов

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет днес отново не се произнесе по молбата на бившия председател на Софийския районен съд Методи Лалов да бъде освободен като магистрат.

Според мнозинството от съдебните кадровици тя е била внесена в нарушение на процедурата, защото преди това не е била обсъдена от специализираната Комисия за атестирането и конкурсите.

Формалната причина беше, че молбата на Лалов не била разгледана от Комисията за атестирането и конкурсите. Тя трябва да каже има ли магистратът неприключили дела. Именно едно произнасяне на Методи Лалов по искане за промяна на мярка за неотклонение на непълнолетен, беше втората причина за отлагане на гласуването. Отлагане, в което някой видяха възможност да се даде шанс на все още съдията да изпълни задълженията си Закона за съдебната власт.

40-минутното заседание, което на моменти беше доста разгорещено, приключи с гласуване 8 срещу 3 в полза на предложението – оставката на Методи Лалов да се върне в Съдийската колегия при строго спазване на процедурата. Кога ще се случи това не стана ясно, тоест въпросителните за това ще успее ли той да се включи в предстоящата изборна кампания остават.

Вероника Имова, член на Съдийската колегия, обясни днес мотивите за отлагането: „Вярно е, че правото на оставка е субективно право и задължава органа да се произнесе положително по тази оставка, но има едно „но“ и то е записано в закона за съдебната власт, в който са преценени конституционните ценности право на оставка и право на правосъдие. Затова в чл. 166, ал. 2 е дадена възможност на магистрата да си изпише делата и това е единственото формално условие, което е поставено преди органът да вземе решение относно основателността на неговото искане за прекратяване на правоотношенията му…Затова не можем да говорим принуждаване на колегата да упражнява принудително труд“.

Лалов поиска да напусне системата на 1 август. Спазвайки задължителното едномесечно предизвестие, магистратът посочи като дата 2 септември. Първите два опита за произнасяне по молбата бяха през ваканционния август и се провалиха поради липса на кворум.

За разлика от членовете на Прокурорската колегия, които прекъснаха летните си отпуски, за да възстановят като прокурор бившия шеф на Антикорупционната комисия Пламен Георгиев, кадровиците от Съдийската не го направиха.

Първият път в залата имаше едва четирима членове, а ден преди втората, определена от председателя на ВКС Лозан Панов, дата стана ясно, че кворум пак няма да бъде постигнат.

За днес предварително беше обявено, че този път съдебните кадровици ще успеят да се съберат, за да вземат решение по молбата на Методи Лалов, макар и седмица след пожеланата от него дата.

Магистратът мотивира желанието си да напусне системата с липсата на реформи в нея и с убедеността си, че ще е по – полезен, ако влезе в политиката.

Вече стана ясно, че Методи Лалов е поканен да оглави листата на Демократична България за предстоящите местни избори. Пречка за това обаче може да се окаже липсата на решение по искането му от страната на Съдийската колегия  на Висшия съдебен съвет.

Източник: БНР