Съдийската колегия на ВСС предупреди за опасност от саморазправа с магистрати

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет предупреди, че ескалиращата словесна агресия, последвала предсрочното освобождаване от затвора на Джок Полфрийман, създава опасност за социалния мир и може да прерасне в насилие и физическа саморазправа.

В обръщение към гражданите мнозинството от колегията призова всички да се въздържат от провокации и да зачитат независимостта на съдебната власт.

Този вторник в друга позиция Съдийската колегия заяви, че споделя тяхното усещане за нарушен баланс между правото и справедливостта на близките на студента Андрей Монов заради когото Полфрийман бе осъден на 20 години затвор и прати съдебното определение на апелативните съдии Калин Калпакчиев, Весислава Иванова и Виолета Магдалинчева за проверка на Съдебния инспектор. Заради това от Съюза на съдиите в България (ССБ) поискаха оставките на съдебните кадровици. 

В гласуваното днес обръщение на Съдийската колегия към гражданите не са участвали Боян Магдалинчев, баща на съдия Магдалинчева, и Севдалин Мавров. Двамата са си направили отвод. Против позицията са били Боян Новански и Стефан Гроздев, уточняват от ВСС. 

Според мнозинството „всяка форма на вербална атака, насочена срещу личността на магистрата, опит за физическо въздействие и заклеймяването на съдии във връзка с изпълнението на служебните правомощия, е засягане на независимостта на съдебната власт“.

Новата позиция на съдебните кадровици идва часове след като близо 300 съдии, които не откриха защита за независимостта си в първата, също се обърнаха към гражданите.

„След като системата на държавно управление не полага никакви усилия за гарантиране на независимостта на съда като основен стълб на правовата държава, се обръщаме към Вас с призив за осъзнато и отговорно поведение в защита на основните демократични ценности, човешкото достойнство и обществения мир“, пише в декларацията им.

Източник: БНР