България

Съдия: Грешка бе влизането в президентството. Прокурор: Президентът сгреши

Като грешка определи силовото влизане на прокуратурата в президентството миналата седмица бившият конституционен съди Пламен Киров в интервю за Нова телевизия.

По думите му в хода на разследването не е имало никакви претенции към държавния глава, а хората от екипа му могат да бъдат разследвани. „Но самият начин, по който прокуратурата влезе в президентската администрация не трябваше да се случва. Тя не отиваше да разбива наркокартел, за да влизат въоръжени, можеше да стане просто и мирно с комуникация на институциите“, добави юристът.

Проф. Киров добави, че няма основание да се иска предсрочно отстраняване на държавния глава за политическите му изказвания, каквито мнения се изразяват, защото още през 1995 г. Конституционният съд се е произнесъл, че той може да прави политически изказвания.

С изявленията си по адрес на прокуратурата и с искането за оставка на главния прокурор президентът Румен Радев нарушава принципа за разделение на властите. Това заяви за БНТ зам.-главният прокурор Даниела Машева.

снимка: Дневник