Съдът в Хасково отказа да върне турски полковник в родината му

Съдът в Хасково тази вечер отказа да екстрадира в родината му турския полковник и адвокат Мустафа Гьокташ. Южната ни съседка го иска, защото там е издирван за убийството на писателя и университетски преподавател доц. Неджип Хаблемитоглу. Турция обаче не успя да убеди окръжните магистрати в Хасково, че трябва да бъде предаден.

Делото продължи близо 5 часа, след обстойни пледоарии и прекъсвания.

„Република Турция не е дала никакви гаранции, а по-скоро прави декларации за такива, които се опровергани от докладите на Европейския парламент“, заяви защитата. Гьокташ също поиска да не бъде предаван на турските власти. Единствено от прокуратурата настояваха за екстрадиция.

Окръжен съд – Хасково прие, че представените в хода на производството гаранции от Република Турция не гарантират по достатъчно категоричен начин спазването на основни права. Те са свързани с осигуряването на справедлив съдебен процес и изпълнение на наказание, ако такова бъде наложено, които са предвидени в Европейската конвенция за правата на човека и основните свободи, приета от Съвета на Европа, в която членува и турската държава. Така Темида констатира, че са налице основанията за отказ, предвидени в чл. 7, т. 4 и т. 5 от Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест, като взе предвид доказателствата по делото и се позова на актове на Европейския парламент. В тези актове се обсъждат проблеми с върховенството на правото и независимостта на съдебната власт в Република Турция. Относно обвинението за членство в организация, образувана за извършване на престъпление, съдът прие, че е погасено по давност, съгласно българския Наказателен кодекс.