Съдът в Хасково стана достъпен за хора в инвалидни колички

Години след като не бе направена рампа за хора в инвалидни колички, от съда в Хасково са закупили робот. Съоръжението дава възможност хората в инвалидна количка да бъдат поемани още стълбите, които са буквално на булеварда и да бъдат качени до последния етаж на сградата, похвалиха се от третата власт.

Стълбищният робот осигурява достъпност до всички служби, деловодства помещения на органите на съдебната власт, настанени в сградата – районен съд, окръжен съд, районна и окръжна прокуратура. И макар на пръв поглед да изглежда, че роботът е по-голям от входната врата и инвалидна количка не може да влезе, от съда уверяват, че на хората в неравностойно положение няма да им се налага да изкачват дори и една стълба.

Дълго време бяха правени опити за изграждането на рампа за инвалиди. Заради различни процедурни хватки, най-вече от Висшия съдебен съвет, Съдебната палата в Хасково бе препятствие за хората в неравностойно положение. Много пъти дори заради затрудненията на хората се налагаше съдии и прокурори с тоги да нищят казуси на паркинга пред съда.