Съдът в Хасково с опит да оправи бъркотията по делата на полицаи и пожарникари

В Хасково делата, заведени от полицаи и пожарникари, са спрени до излизане на Тълкувателното решение на Върховния касационен съд, научи Taran.news. Както просторно сме съобщавали полицаи и пожарникари съдят МВР за неизплатен нощен труд. Над 90 % от делата първо се гледаха в районните съдилища и бяха спечелени от служителите.

При обжалването от Окръжен съд Хасково започнаха масово да обръщат резултатите, в полза на МВР. И настана хаос по тези дела, защото от една страна имаше случаи, при които МВР не обжалва и актовете на Районните съдилища влязоха в сила, т.е тези служители ще вземат обезщетение. А други – не.

От друга гледна точка се получи противоречива съдебна практика в страната. Съдилищата в Бургас, Варна, Пловдив, София продължиха да уважавват исковете, а в Хасково и Русе – не. Разнобоят стана причина правосъдния министър да поиска тълкувателно решение от ВКС.

Едва вчера в Окръжен съд Хасково, когато бяха насрочени дела на полицаи и пожарникари, е било взето решение да бъдат спрени до произнасянето на ВКС. Новината ни бе потвърдена от пресцентъра на съда след отправено наше запитване. Тук магистратите са използвали хихотезата на чл. 229, ал. 1, т. 4 от ГПК – /Съдът спира производството, когато в същия или в друг съд се разглежда дело, решението по което ще има значение за правилното решение на спора/.

И възниква въпросът, дали това ще оправи хаоса. Тълкувателното решение на ВКС ще излезе след месеци, най-рано през лятото, научи Taran.news. До този момент една част от делата в Хасково минаха през втората съдебна инстанция и бяха загубени от служителите на ведомството. А ако ВКС каже, че исковете трябва да се уважат?

Както вече писахме, след образуването на Търкувателното дело във ВКС, хасковските съдии са изпаднали в смут, твърдят наши източници. От Окръжен съд Хасково ни отказаха разговор с магистрати, които гледат тези дела. Отказът бе мотивиран, че „правораздавателите не искат да влизат в обяснителен режим“.