Съдят хасковлия, участвал в 5 телефонни измами

„Муле“ в телефонни измами отива на съд. Темида ще нищи истината за 25-годишен мъж, който излъгал петима души, че се прави полицейска акция срещу измамите, успял да задигне близо 36 000 лв и златни накити за 5 000 лв. Парите и златото той предал на други, които разследващите не са установили.

От прокуратурата твърдят, че в началото на февруари 2018 г. на мобилния телефон на обвиняемия е позвънил непознат мъж, който ползвал номер с код от друга държава. При проведения разговор мъжът се представил с името „Сашо“. Била постигната договорка за извършване на куриерски услуги от обвиняемия. Той трябвало да взема пратки от различни градове в България. Тъй като цялото му семейство било в изключително затруднено финансово състояние, той се съгласил срещу заплащане в размер между 100 – 200 лева на курс.

Обвиняемият посетил пет различни адреса на пострадалите лица в Хасково. На тях им се обаждал непознатия мъж и се представял, в четири от случаите за служител и началник на „Криминална полиция“ и в един от случаите за „главен инспектор от прокуратурата“. Обяснявал, че в момента се провежда акция за залавяне на телефонни измамници или за престъпници, които изнудвали граждани, като убеждавал пострадалите, че трябва да му съдействат с предоставяне на парични суми и златни накити.

Обещавал парите и вещите да им бъдат върнати след като измамниците бъдат заловени.

В един от случаите заявил на пострадала жена, че при извършен обиск бил намерен тефтер с телефонни номера, измежду които фигурирал и нейният, като тя била набелязана за следваща „жертва“. Неизвестното лице мотивирало жената, че тя следвало да съдейства на органите на МВР за задържането на останалите криминални престъпници, като остави на посочено място парите и накитите, които съхранявала вкъщи, откъдето ги взел обвиняемият.

Друга пострадала жена изтеглила свои спестявания от банка и като ги оставила на посоченото място от непознатия, той я посъветвал да отиде да се почерпи с внучката си в близка пицария, докато й върнат парите. По-късно жената разбрала, че е измамена.

„Сащо“ е бил установен и задържан на 5 септември 2018 г. Пострадалите лица са на възраст от 74 до 83 години. По делото са били разпитани свидетели, изготвени експертизи. Щетите по делото в размер на общо 40 862 лева и не са възстановени. Спрямо обвиняемия е взета мярка за неотклонение „Подписка“.