Технологии

Създадоха най-мащабната 3D карта на Вселената

Астрофизици от цял свят публикуваха най-мащабната триизмерна карта на Вселената след анализ на над 4 милиона галактики и квазари, свръхярки обекти, излъчващи колосална енергия, предаде Франс прес.

Тази разработка ни дава в чист вид най-пълната история на разширението на Вселената. Досега липсваха данни от Големия взрив до сегашния период. Сегашната карта запълва тази празнина, като показва филаменти с материя и празни пространства, обосноваващи структурата на Вселената от нейната най-крехка възраст, когато е била само на 380 хиляди години. За периода преди 6 милиарда години, учените са наблюдавали най-старите и най-червени галактики. За по-отдалечените във времето периоди, учените се съсредоточили върху най-младите галактики – сините. А за да достигнат до зората на Вселената, до 11 милиарда години, били наблюдавани квазарите. Това са галактиките, чиито черни свръхмасивни черни дупки в центъра са станали много ярки заради погълнатата от тях материя.

Картата показва как в даден момент разширението на Вселената се е ускорило и оттогава не е спряло. Този феномен се дължи според учените на тъмната енергия, невидим елемент, който се вписва в общата теория за относителността на Айнщайн, но чиито произход остава неизяснен.

Новата триизмерна карта е плод на над 20-годишното сътрудничество на стотици учени от трийсетина научни института от цял свят./БНР/

Снимка: НАСА