България

С жребий ЦИК определи поредността на номерата на партиите и коалициите

На открито заседание в ЦИК с жребий бяха изтеглени номерата на общо 66 партии и коалиции, регистрирани за участие в местния вот на 27 октомври.Един от изтеглените пликове, в който трябваше да има име на партия или коалиция, се оказа празен.

Част от присъстващите застъпници на партии, включително и от БСП, настояха жребият да започне отначало.

Председателят на ЦИК Стефка Стоева обяви, че тегленето продължава. 

От изтегления жребий е ясно, че партия ГЕРБ ще е под номер 43, ДПС ще е с бюлетина номер 55, на партия „Воля“ се падна бюлетина 51, на „Атака“ номер 4, НФСБ ще е с бюлетина номер 8, а „Демократична България“ с последния номер – 66.

По същия начин ще бъде определен и редът за представяне на кандидатите на партиите и коалициите в различните форми на предизборна кампания по БНТ и БНР.

За изтегления номер в бюлетината 43 представителят на ГЕРБ Цветомир Паунов каза:

„Ако търсим някаква символика четири успешни мандата, периода, в който нашите кметове работеха до този момент, разбира се, всичко това е във взаимодействие с тройката, доброто взаимодействие с гражданското общество, гражданите, местната власт и изпълнителната власт“.

От БСП Калоян Паргов разчете, че номер 56 е добър.

„5 и 6 – 11,  това е кралско число, така че 5 и 6 едно след друго цифрите означават и последователност, така че последователност към минимум 5, 6 областни града.“

Ангел Джамбазки от ВМРО, която получи номер 34, коментира:

„Ние залагаме на местни, свестни и известни кандидати за кметове и общински съветници“.

Последният номер 66 се падна на „Демократична България“ – „Да, България“, ДСБ, Зелено движение. Кандидатът за кмет на София Борислав Игнатов заяви.

„Две шестици, лесно е за запомняне, но най-важното е, че нашата програма е силна и ние искаме да направим добри неща за този град“.

Под номер едно в бюлетината ще бъде политическа партия БЗНС.

Жребият е традиционната процедура, която определя номерата, под които партии и коалиции фигурират в бюлетината за гласуване. Членове на ЦИК изтеглят имената на партиите и коалициите, други техни колеги теглят от друга прозрачна урна номерата. Говорителят на комисията Таня Цанева допълни:

„В бюлетината първо ще бъдат по този жребий, който се проведе на 25-и, след което ОИК подрежда по реда на регистрация местните коалиции, след което и независимите кандидати“.

Четири вида са бюлетините за изборите на 27 октомври, една за общински съветници, където ще се гласува и с преференция. Отделно ще е бюлетината за избор на кмет на община.

В София, Пловдив и Варна, където има районно деление, ще се избират и кметове на райони. Четвъртата е за избор на кмет на кметство в населените места с 350 и повече жители.

Източник: БНР