С 8 млн лв укрепват критични участъци в Хасково, Кърджали, Смолян и Благоевград

С над 8 млн. лв., е бъдат укрепени критични участъци по реките Струма, Места, Арда и Марица и техни притоци. Парите са отпуснати за областите Смолян, Благоевград, Кърджали и Хасково.

Малко над 2,1 млн. лв. са инвестирани по проекта в област Кърджали. С тях е изградена защитна дига с обща дължина от 2 км по двата бряга на река Крумовица в района на главен път Кърджали – граничен пункт Маказа при село Вранско, както и 40 метра подпорни стени с различни височини при вливането на р. Елбасан дере в Крумовица.

В област Смолян са вложени малко над 2,5 млн. лв. С част от тях е финансирана подпорна стена по десния бряг на р. Черна.Така е възстановена и укрепена главната пътна комуникация на града, почистено е речното корито и е предотвратено бъдещо разрушаване на бреговете, защитавайки живеещите в съседните блокове. С другата част от финансирането е изградена нова и наградена съществуваща стоманобетонна стена по левия бряг на река Върбица в Златоград. Нова стоманобетонна стена вече има и по левия бряг на р. Чепинска в Рудозем.

Над 1,5 млн. лв. са средствата за област Благоевград по проекта. С тях са изградени защитни съоръжения по р. Струма, включващи направа на нови и ремонт на съществуващи прагове по реката, както и нови защитни съоръжения срещу наводнения в близост до Симитли и селата Крупник, Илинденци, Микрево, Българчево, Долно Церово и Рибник и мина „Ораново“.

Малко над 2 млн. лв. е бюджетът за област Хасково. Средствата ще бъдат вложени в укрепване на десния бряг на р. Марица при с. Ябълково. Дейностите по изпълнение на съоръженията вече стартираха. Предвижда се да приключат до месец септември догодина.