Тайбе Юсеин на финал на световното, взе квота за Токио 2020

Защитаващата титлата си в категория до 63 килограма Тайбе Юсеин се класира на финала на световното първенство по борба в Нурсултан (Казахстан). Така тя си осигури и оримпийска квота за Токио 2020.

Тя записа най-бързата си победа и само за 39 секунди бяха нужни за технически туш 10:0 срещу опитната унгарка Марина Шащин. Утре Тайбе ще брани титлата си срещу Айсулу Тинибекова (Киргизстан), пета на олимпиадата Рио 2016, трета на световното през 2017-а и бронзова медалистка от турнира „Дан Колов“ тази година.

Българката, която е и действаща европейска шампионка, стартира днес с технически туш с 10:0 точки срещу китайката Сяоцзюан Ло, а след това тушира румънката Тунде Инче 2:31 минути преди края на схватката.

На четвъртфиналите Юсеин победи с 10:5 точки Хена Йохансон (Швеция), европейска шампионка при 67-килограмовите от Белград 2012.

Така за място на финала спортист №1 на България ще се бори срещу 36-годишната унгарка Мариана Шащин (Унгария), световна вицешампионка в категорията от Истанбул 2011.

При 68-килограмовите София Георгиева отпадна в първия кръг след поражение с технически туш 0:10 точки от канадката Даниел Папейдж. Лапейдж в последствие загуби на четвъртфиналите и не успя да изтегли българката до репешажите за бронза.

При мъжете в категория до 65 килограма свободен стил Михаил Георгиев падна в първия си мач с 0:9 от Джон Чол Сон (Република Корея), който в последствие загуби на четвъртфиналите, което означаваше и елиминация за Георгиев.

Източник: БНР Снимка: БФ Борба/Костадин Андонов