Телескоп направи много ясни снимки на повърхността на Слънцето

Американският телескоп Ди Кей Ай Ес Ти на Хавай получи най-подробните и ясни снимки на повърхността на Слънцето, които са били правени някога. Новите уникални  изображения ще помогнат на астрономите да дешифрират данните, които сондата Паркър събира, пише в съобщение на пресслужбата на Националния научен фонд на САЩ.

Снимките от телескопа на на хавайския остров Мауи показват повърхността на Слънцето като мрежеста структура.

„Магнитното поле на Слънцето си остава основна пречка за нас. За да разгадаем всички негови основни тайни, трябва не само да огледаме и най-дребните му детайли от разстояние от 150 милиона километра, но и с голяма точност да измерим силата и посоката на магнитното поле както на повърхността, така в атмосферата на звездата“, каза ръководителят на проекта Томас Римел.

Слънцето представлява топка кипяща плазма, чиито връхни слоеве постоянно се смесват. Това в съчетание с високата електропроводимост на материята му създават силно магнитно поле. Линиите на това поле често излизат извън пределите на по-плътните слоеве на Слънцето и се взривяват, което води до появата на петна, бури и мощни коронарни изригвания, потенциално способни да унищожат цивилизацията и живота на Земята.

Учените все още не могат да обяснят как точно възникват тези катаклизми, както и защо атмосферата на Слънцето е няколко хиляди пъти по-гореща от неговата повърхност.

Източник: БНР