Това ли е спасението: бактерия,която яде пластмаса

Прогнозите за бъдещето на човечеството не са особено светли. Според някои от тях до 2050 година във водата ще има повече пластмаса, отколкото риба. Това обаче не е най-стряскащото. По-плашещото е, че човечеството не може да спре да използва пластмасата.

Могат ли две студентки да дадат решение на този проблем?

Джийни Яо и Миранда Уонг са разработили бактерия, която се храни с пластмасата. Двете млади жени започват да работят върху този проект още в гимназията и към днешна дата са успели да патентоват изобретението си.

Те са едва на 20 години, но инвеститорите проявяват огромен интерес към тях. Всъщност, те спечелиха 400 000 долара финансиране, за да продължат да разработват бактерията.

Джийни и Миранда вече са спечелили 5 награди благодарение на бактерията, като те са и най-младите носители на една от най-престижните награди в областта на науката – „Perlman“.

Практически е невъзможно да накараме хората да спрат да използват пластмаса“, казва Миранда. „Имаме нужда от технология, за да разрушим пластмасата и всичко да стане биоразградимо“, допълва още тя.

Бактерията може да се използва освен за почистване на водата,и за почистване на плажовете, поясняват още момичетата.

Откритието на Джийни и Миранда може да се окаже ключово за околната среда, тъй като замърсяванията с пластмаса са толкова големи, че според учените ние вече я консумираме дори с рибата и морската храна, която е част от менюто ни.

Редица държави се опитват да ограничат или да забранят използването на продукти като пликчета за еднократна употреба или пластмасови сламки, но управлението на вече произведения боклук от хората се оказва едно от най-значимите предизвикателства, с които ще се наложи да се справим в близко бъдеще.

Бактерията създадена от двете студентки може да се окаже част от решението на проблема.

Източник: Vesti.bg Снимка: Digital.bg