Турция е посрещнала рекорден брой туристи през 2019 г

Турция ежегодно поставя рекорди по привлечени туристи, напредвайки с високо темпо към реализирането на поставените за 2023 г. супер амбициозни цели. Комбинацията от спираща дъха природна красота, исторически и културни обекти и страхотна храна, превръща Турция в една от най-добрите туристически дестинации в света. Както и в предишните години, и през 2019 г. броят на пристигащите туристи в Турция отново нараства. Посетителите са се увеличили с 13,7%, достигайки 51,8 млн. души, което е рекорд за всички времена, пише TRT World, цитиран от Expert.bg.

Турция до голяма степен е разнообразила туристическата си индустрия, добавяйки нови места към обичайните дестинации, като същевременно работи усилено за постигане на целта да увеличи броя на посетителите до 75 млн. до 2023 г., посочва Али Билир, зам.-председател на Асоциацията на турските туристически агенции (TURSAB). „С гостоприемството на турците и качеството на съоръженията Турция не е много далеч от достигането на целта от 75 млн.“, смело твърди Билир пред TRT World. По думите му сигурността в страната се подобрява през последните няколко години, което привлича все повече хора и създава положително възприятие в съзнанието на любителите на пътуванията. Турският туризъм продължава да се развива в позитивна насока и покрай нарастващия брой на пристигащите туристи страната вероятно ще спечели 34,5 млрд. долара само от туристическата индустрия, отбелязвайки исторически рекорд, показват последните официални данни. Най-многобройните туристи очаквано са руснаците – те са 7 млн. само през 2019 г. Посетителите от Германия са 5 млн. (голяма част от които вероятно са с турска жилка, б.р.). Пазарният туризъм изкачва българите до престижното трето място, като 2.7 млн. български граждани са посетили южната ни съседка. След нас се нареждат пристигащите от много по-големи държави като Великобритания и Иран.

Културната и историческа столица на Турция – Истанбул и туристическата перла Анталия запазват короната си на най-посещаваните дестинации, като са приели близо 30 млн. туристи през миналата година. Здравен туризъм Южната ни съседка има голям потенциал за здравен туризъм, като нейните болници и специалисти са все по-желани от хората по цял свят. Освен медицинския и термалния туризъм, тя предлага високо качество на рехабилитация и здравни услуги за възрастни хора и инвалиди. Европейските страни с тяхното застаряващо население са най-важният целеви пазар за Турция и тя смята да ги обслужва с развитите си съоръжения през следващите години. „Турция е сред петте най-посещавани страни за здравен туризъм в света“, изтъква Билир.

Източник: aktualno.com Заглавието е на Taran.news