Учени: Пийте вода, а не газирани напитки и плодови сокове

Честата употребата на газирани напитки сред възрастните увеличава риска от нарушения на липидния метаболизъм, показва проучване, публикувано в списанието на Американската сърдечна асоциация.

Учени от университета Тъфтс откриха, че хората, които консумират газирана вода всеки ден, имат 98% по-висок риск от развитие на една от възможностите за дислипидемия – понижаване на нивата на липопротеин с висока плътност или „добър холестерол” от тези, които пият газирани напитки много по-рядко. Също така е по-вероятно те да се окажат с висок общ холестерол след години.

Учените са стигнали до това заключение, наблюдавайки участници в експеримента на средна възраст в продължение на дванадесет години.

„Резултатите показаха, че честата консумация на подсладени или газирани напитки – сода, лимонада или плодов сок – с възрастта може да допринесе за появата на нарушения в липидния метаболизъм. Въз основа на това има смисъл да спрем консумацията им, за да поддържаме здравословен холестерол в кръвта си“, отбелязва един от авторите на изследването Никола Маккеоне.

Диетолозите препоръчват да утоляваме жаждата си с обикновена вода и да консумираме пресни плодове вместо плодови сокове.

Източник: БНР