Учени създадоха първото пълно описание на структурата на нервна система

Учени, изследващи връзките в нервната система на организмите, съобщават, че за пръв път са направили пълно описание на структурата на нервната система на малък организъм, в публикация в списание Nature.

Изследваният организъм е кръглият червей Caenorhabditis elegans, относително прост организъм, който може да донесе информация за по-сложни животни, включително и хората. „Структурата винаги има основна роля в биологията“, смята генетикът Скот Емънс (Scott Emmons) от Медицинския колеж Алберт Айнщайн в Ню Йорк. „Структурата на ДНК разкрива как работят гените, а структурата на протеините определя функцията на ензимите. Структурата на нервната система показва как се държат животните и как проблемите в нервните връзки причиняват заболявания“.

Докато и предишни изследвания са описвали нервната система на C. elegans доста подробно, новото проучване стига по-далеч, отбелязвайки всяка една връзка между нервната система и останалата част от организма, при това и за двата пола на кръглия червей – мъжкия и хермафродита.

Екипът използва хиляди електронни микроскопски снимки на обекта, както направени специално за изследването, така и голяма колекция от 1986 г.

В изследването учените са описали всички връзки между индивидуални неврони, между невроните и мускулите и други тъкани и всички синапси между мускулните клетки, както и оценка на силата на тези синапси. Това е първото толкова детайлно описание на структурата на нервна система. „Докато синаптичните пътища на двата пола са сходни, много от синапсите се различават по силата си, което е основа на разбирането на поведението, обусловено от пола“, обяснява Емънс.

Възрастните червеи C. elegans са с дължина едва един милиметър и са съставени само от около хиляди клетки. Резултатите от изследването показват, че нервната система се състои от 302 неврона при хермафродита и 385 при мъжкия организъм, като тази съществена разлика се дължи основно на репродуктивните функции.

В сравнение с човека, кръглият червей е изключително прост организъм, но е добро начало, за разбирането по какъв начин е структурирана точно нервната система. А кръглият червей има изненадващо много общи неща с човека.

„Нервните системи на кръглия червей и на човека съдържат много еднакви молекули. Познанието, което получаваме от кръглите червеи, може би бихме да приложим и при хората“, смята Емънс.

Източник: OFFNews Снимка: bg.puntomarinero.com