Футболистите на Англия готови да напуснат терена в София при расистка обида

Футболистите от националния отбор на Англия са готови да напуснат терена, ако някой от тях бъде обиден на расова основа от феновете на България или Чехия, предаде Ройтерс.

„Ако се случи на един от нас, все едно се е случило на всички. Капитанът Хари Кейн каза, че дори само един играч да не е доволен, излизаме от терена“, заяви нападателят Тами Ейбрахам.

Англия играе с Чехия в петък, преди да гостува на България в понеделник, като мачът срещу българите ще е на частично празен стадион заради по-ранно провинение на публиката, отново свързано с расистки обиди.

Европейската футболна централа УЕФА има протокол от три стъпки за действие в такива ситуации, като в най-крайния случай главния рефер може да прекрати мача, ако предупрежденията към феновете не бъдат уважени. Първата се състои в това, че всеки играч, станал обект на обиди на подобна основа, трябва да уведоми своя капитан, който трябва веднага да говори с главния рефер.  След това главният съдия прекъсва мача и говорителят на стадиона предупреждава публиката. Ако това няма ефект, при втори инцидент главният рефер отново прекъсва мача и отборите могат да се приберат в съблекалнята за определено време. Публиката отново бива предупредена, че при нови расистки прояви мачът може да бъде спрян. Това е и третата мярка. При нея главният съдия може да реши да прекрати двубоя след консултация с официалните лица и представители на съответните тимове. Решението е изключително в правомощията на главния съдия. 

Селекционерът на Англия Гарет Саутгейт събра отбора в понеделник, за да даде инструкции.

„На срещата ни обясниха, ако има подобен инцидент, което за съжаление се случва понякога, какъв е протоколът“, каза новакът в националния отбор и съотборник на Ейбрахам в Челси Фикайо Томори.

„Трябва да сме готови, защото понякога отиваш в държави, където стават такива неща“, казва още Томори.

УЕФА нареди част от Националния стадион „Васил Левски“ да бъде затворен за публика, след като феновете обиждаха на расова и етническа основа играчи на съперника в мачовете на България с Косово и Чехия.

Англичаните убедително водят в подреждането в квалификационна група „А“ и ако спечелят срещу втория Чехия в Прага, ще се класират на Евро 2020 още в петък.

Източник: БНР Снимка: Дневник.бг