Хазартен бос със съмнителна репутация – инвеститор на ГКПП „Капитан Андреево“

Хазартният бос със съмнителна репутация Шон Скот и банкерът Джон Болдуин са получили български „златни” паспорти срещу инвестиции, твърди разследващият сайт bird.bg. Чрез българската „БиСи ХолдКо” те са съдружници в „БиСи Индъстрис”, която инвестира в комплекс върху терен от 143,7 дка срещу „златният” паркинг на Размиг Чакърян – Ами на Капитан Андреево. Част от земята е продадена на инвеститорите от Чакърян. През май 2022 г. ПИБ финансира проекта с 51,5 млн. евро кредит.

За двамата инвеститори с български паспорти се разбира от публикация на в-к „Капитал”. Инвестиционното намерение от 2020 г. включва изграждането на комплекс с хотел, ресторанти, спа център и турски бани, търговски и бизнес център, арена за спортни и развлекателни събития, паркинги за автомобили и за автобуси. Сделките за земята са правени през 2021 и 2022 г., като продавачи са били „Прогресив билдинг 2016” на Размиг Чакърян – Ами и община Свиленград – информира в-к „Капитал”.

Хазартният бос от Калифорния

Според изданието „Вашингтон Поуст“, кариерата на Шон Андре Скот в хазартния бизнес започва през 1994 г., когато той получава лиценз за казино в Невада, САЩ. Впоследствие Скот купува или развива десетки хазартни бизнеси.

Заради открити от регулаторите доказателства за лошо финансово управление, нередовни счетоводни практики, скрити партньорства и офшорни фирми, на Скот му е отнеман или не е успявал да получи лиценз за хазарт в пет щата. Публикации свързват Скот и с проблеми с властите на хазартни бизнеси с негово участие в Камбоджа, Тайланд, Лаос и др.

Шон Скот и Джон Болдуин са съдружници в „Bridge Capital LLC”, регистрирана на о-в Сайпан, част от тихоокеанските Мариански острови, която в портфолиото си обявява и инвестиции в България. Двамата са съдружници и в регистрираната в Камбоджа банка „Angkor Capital Specialized Bank”.

Инвестицията в „златни” паспорти

Американецът Шон Андре Скот (Shawn Andre Scott) става български гражданин с указ 74 от 13.09.2017 г. по преписка номер 1570/2017. Джон Кевин Болдуин (John Kevin Baldwin) става български гражданин с указ 61 от 09.05.2018 г. по преписка номер 5993/2017. От документи подадени в Търговски регистър се вижда, че Болдуин е запазил и американското си гражданство.

Проверка в Имотния регистър показва, че Скот и Болдуин не притежават имоти в България като физически лица. Двамата имат участие в общо 4 дружества в България, включително в двете фирми, инвестиращи на Капитан Андреево. Когато кандидатстват за българско гражданство обаче, те все още нямат участие във фирмите.

Шон Скот става едноличен собственик на „БиСи ХолдКо” чак на 08.03.2018 г., вече като български гражданин. В последствие и Джон Болдуин, отново вече като български гражданин, става съдружник на 31.05.2018 г. чрез джиросване на 25 хиляди акции с номинал от 1 лев всяка.

Към момента на кандидатстване за българско гражданство и двамата не са инвестирали в реалната икономика. Те вероятно са закупили ДЦК или са внесли пари на влог в българска банка, каквито възможности даваше тогава Законът за българското гражданство.

Увеличението на капитала на фирмите, инвестиращи на Капитан Андреево става след като Скот и Болдуин са станали български граждани. „БиСи ХолдКо” е регистрирана първоначално с капитал от 50 000 лв. Капиталът ѝ е увеличен на два пъти: с 3,1 млн. лв. на 16.12.2021 г. и с 3 млн. лв. на 27.01.2022 г. „БиСи Индъстрис” е регистрирана с капитал от 2 лева. Впоследствие капиталът ѝ е увеличен на четири пъти: с 3,4 млн. лв. на 01.12.2021 г., с 3 млн. лв. на 31.01.2022 г., с 6,4 млн. лв. на 09.06.2022 г. и с още 1,7 млн. лв. на 26.07.2022 г. Последното увеличение на капитала на „БиСи Индъстрис” на 03.08.2022 г. е непарична вноска, представляваща вземания по договор за заем, отпуснат от „БиСи ХолдКо“ АД.

До сега в „Златни Паспорти”

БРРД разполага с данни за лицата, получили златни паспорти като инвеститори и прави журналистическо проучване за техните връзки с бизнеса и политиката.

Сред новоизпечените българи са топ банкери на Русия: Дмитрий Кушаев – директор на Credit Suisse Москва, Роман Нагаев – бивш директор инвестиционно банкиране на руската банка ВТБ Капитал, и Игор Финогенов – бивш директор на Евразийската банка за развитие и близък до властта, за което свидетелстват снимките му с бившия президент и премиер на Русия Дмитрий Медведев.

Главният прокурор вече е поискал отнемане на българския паспорт на руски топ банкер. По неофициална информация на Медиапул става дума за руския банкер Игор Финогенов, разкрит по-рано от БРРД.

Бившият най-богат депутат и милиардер от партията на Путин Илшат Хайруллин е с български „златен паспорт“ от 2019 г. Друг приближен на властта в Кремъл със златен паспорт в България е Роман Савушкин, директор на “Обединена вагонна компания”, структуроопределящо предприятие в Русия. Собственикът на руска нефтена компания Сергей Захаров, също се оказа българин със „златен паспорт“.

Руският бизнесмен Евгений Мулюков, предизвикал политически скандал в Естония, е получил български „златен паспорт” разкри Медиапул.

Български „златен паспорт“ е получил и хакер, който от българска територия е атакувал Украйна, за да демонстрира възможностите на система за отказ от услуги на високопоставен руски агент на ФСБ, установи също така наше разследване./bird.bg/