България

Цацаров разпореди проверки на две топлофикации и два ТЕЦ-а

Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди на министъра на околната среда и водите извършването на незабавна проверка на топлофикациите в Перник и Сливен и на ТЕЦ-овете „Бобов дол“ и „Брикел“.

Поводът е постъпил сигнал от ДАНС за застрашаване на екологичната сигурност при изгаряне на отпадъци, се посочва в днешното съобщение на прокуратурата

Главният прокурор е изискал съдействие от МВР при проверката, за която е определен срок от 1 месец.

През нощта в ТЕЦ „Република” в Перник е извънредна проверка по разпореждането на Цацаров е извършена.

Представители на МОСВ със съдействието на жандармерията са извършили обстойна проверка в предприятието. Резултатите от нея предстои да бъдат обявени.

Директорът на  „Топлофикация Перник” Любомир Спасов е категоричен, че дружеството не гори отпадъци. Ние сме входирали инвестиционно намерение, но към момента не сме получили разрешение и не извършваме такава дейност, заяви той.

Министърът на околната среда и водите Нено Димов вчера бе на посещение в Перник, където заяви, че започват внезапни комплексни проверки, за да се установи кой замърсява града.

Полиция и жандармерия обезпечават проверката за използваното гориво, която се извършва в ТЕЦ „Бобов дол“ в изпълнение на разпореждането на главния прокурор. Проверката е започнала снощи в 21 ч., продължила е през нощта и в този момент, каза за БНР ръководителят на областната дирекция на полицията в Кюстендил старши комисар Елиан Стамболийски.

Полицията и жандармерията само оказват съдействие на проверяващите органи и на екипите, обясни Стамболийски.

От ръководството на централата и от РИОСВ казаха наскоро, че за момента ТЕЦ-ът не изгаря отпадъци макар, че има издадено разрешително затова.

Изпълнителният  директор инж. Емил Христов преди десетина дни коментира за националното радио.

„Разрешително имаме, как да нямаме. Комплект разрешителни имаме. В момента не горим, защото трябва да монтираме допълнително мерене и след като го монтираме тогава започваме да горим“.

Вчера жители на Бобов дол настояха да се каже официално и категорично има ли замърсявания при работата на ТЕЦ „Бобов дол“, след като в централата се горят отпадъци, внос от Италия. 

Източник: БНР