Коментари

Цветанка Андреева: ГЕРБ, Патриотите и ДПС имат общо богатство – Сотир Цацаров

„Валери Симеонов е конфликтна фигура, безспорно. Има доста конфликтни спомени за него – като политик. Но той не е случайна, напротив – той е знакова фигура в коалицията „Обединени патриоти“ и в по-широк формат на коалицията „ГЕРБ-ОП“. Това каза пред БНР политоложката Цветанка Андреева по повод избора на Валери Симеонов – лидера на НФСБ, за зам.-председател на Народното събрание.

Според Андреева управляващата коалиция е по скоро оцеляваща, отколкото визионерска – тя гледа в настоящето, не в бъдещето. Тя прогнозира, че управлението ще оцелява благодарение на плаващи мнозинства, които ще го крепят: 

„Няма никакви индикации, че управлението ще се пропука заради липса на парламентарна поддръжка“, категорична бе тя.

Сотир Цацаров е богатство

По думите ѝ днес са се очертали две много различни парламентарни мнозинства: „Сякаш статуквото има много силно и по-широко мнозинство от това, което днес се скара за избора на Валери Симеонов. Ако днес беше логично ДПС и „Атака“ да се скарат с ГЕРБ и ОП, то паралелно се водеха два разговора – вторият беше за председател на КПКОНПИ. Явор Нотев от голям критик на управлението и избора (На Валери Симеонов за зам.-председател на НС), изведнъж се оказа адвокатстващ на г-н Цацаров, от името на управляващите. Изведнъж се оказа, че и ГЕРБ, и Патриотите, и ДПС имат общо богатство, така ДПС нарече Сотир Цацаров“. Тя коментира, че БСП по темата КПКОНПИ е в смълчана позиция и вероятно ще остане в такава, но изказа очакване, че те могат да „пуснат по пистата“ кандидат, за да не се повтори случая с един кандидат за поста (както при избора на главен прокурор – бел. ред.), с което да бъде спасен изборът на Цацаров. 

Според политоложката номинацията на Цацаров за председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) е знакова. „Ще бъде интересно да наблюдаваме гласуването. То ще е знаково доколко статуквото брани себе си, защото говорим за режисирано оттегляне на един човек с изключително много власт. .. Подозирам, че всички ще бъдат в смълчана, услужлива позиция“.

Политоложката смята, че издигането на кандидатурата на Цацаров за шеф на Антикорупционната комисия е открита провокация срещу обществото: „Те го наричат ценност, богатство, че има голям опит, но това е човек, който в лично качество сведе доверието в прокуратурата до 7%, което означава 93% недоверие. Това е скандално. Институционални сътресения ни очакват“.

Цветанка Андреева беше категорична, че тандемът Цацаров-Гешев концентрира прекалено много власт. Според нея с поведението и думите си премиерът легитимира и избора на Иван Гешев за главен прокурор, и номинацията на Цацаров за председател на КПКОНПИ.

Стилът на Борисов – в защита на онеправданите

В коментар на решенията на Бойко Борисов през последните няколко дни, Андреева заяви още, че Борисов има собствен, донякъде успешен стил на поведение – на управленец, човек, който винаги излиза в защита на онеправданите.

Източник: БНР Снимка: OFFNews.bg