Коментари

Цвета Маркова: Надявам се ДАНС да не е влязла на проверка в Служба „Военна информация“

Двама началници на „Военна информация“ в Министерство на отбраната са дадени на прокурор. Военноокръжната прокуратура – София води досъдебни производства заради издадени разрешителни за достъп до класифицирана информация.

Сигнали на ДАНС са станали причина за образуване на досъдебното производство.

Според обвинението има данни, че бригаден генерал Светослав Даскалов и бригаден генерал Пламен Ангелов са издали 504 разрешения за достъп до тайни с гриф „Секретно“ и „Строго секретно“ в нарушение на Закона за защита на класифицираната информация. Това се е случило в периода 1 април 2016 г. – 1 май 2019 г. По закон разрешенията за ниво на достъп гриф „Секретно“ и „Строго секретно“ се издават от ръководителя на „Военна информация“. Но те са били издадени от служител по сигурността.

В предаването „Нещо повече“ на БНР доц. Цвета Маркова, преподавател по Национална сигурност във Великотърновския университет и бивш шеф на Държавната комисия по сигурността на информацията, коментира, че при проверка от НАТО ще се установи, че има заповед, която дава мандат на заместника да подписва разрешенията за достъп до класифицираната информация. „Тази проверка ще е абсолютно дискретна и без пресконференции. И така трябва да бъде“, каза още тя и добави: „Това оповестяване е изключително позорно и застрашаващо националната сигурност. Искрено се надявам, че тази информация няма да се потвърди при инспекцията на НАТО“.

По думите на Маркова публичността е вредна за сферата на сигурността на държавата: „Самата система за сигурност трябва да има инструментариум, който да не позволява допускането на каквито и да било пропуски, макар и технически, а на второ място – да не допуска такова невиждано досега като размер оповестяване на настъпили рискове или заплахи“.

Според нея този, който е подал сигнала в ДАНС, вероятно не е запознат със закона или го тълкува повърхностно и неправилно: „Правомощията на ДАНС се отнасят за всички останали, освен за службите за сигурност“. Тя обясни, че световна практика е една служба да се меси в работата на друга, защото това еднакво вреди и на двете. „Надявам се ДАНС да не е влязла на проверка в Служба „Военна информация“. Сама служба би трябвало да има собствено звено „Сигурност“, което да обезпечава, да гарантира вътрешната сигурност на тази специална служба“, коментира още доц. Маркова.

Източник: БНР Снимка: Faktor.bg