ЦИК обявява изборните резултати

До края на днешния ден се очаква да са ясни окончателните резултати от първия тур на местните избори. От общинските избирателни комисии ще обявят решения за кандидатите и за предстоящия на трети ноември  балотаж. Очаква се в неделя в 18 областни града да има втори тур. 

Междинни данни сочат, че избирателната активност на първия тур е близо 51 процента.

Вече 125 ОИК са си предали протоколите в ЦИК. Поне в 9 областни града най-вероятно ще има избран кмет още на първия тур, показват данните от обработката на протоколите.

Градовете, в които в неделя няма да има втори тур, са Враца – Калин Каменов, Монтана – Златко Живков, Стара Загора – Живко Тодоров, Бургас – Димитър Николов, Велико Търново – Даниел Панов, Габрово – Таня Христова, Кюстендил – Петър Паунов, Кърджали – Хасан Азис, Хасково – Станислав Дечев.

97.68 на сто от протоколите от гласуването в София са обработени в Общинската избирателна комисия до късно снощи. Това показва справка на сайта на ЦИК. До края на деня се очаква да са ясни окончателните резултати от първия тур на местните избори. 

Общинските избирателни комисии трябва да определят избраните за общински съветници и да насрочат провеждането на балотажа за избор на кмета на общината и на районите в столицата.

 Според последните данни към момента само в Банкя има избран на първи тур районен кмет, където на поста си остава досегашният градоначалник Рангел Марков от ГЕРБ.

Междувременно в ЦИК продължава приемането на протоколите от общинските комисии, като до края на деня книжата си трябва да предадат около 80 от всичките 265 общини. Очаква се в неделя в 18 областни града да има втори тур.

Източник: БНР