България

Четири пернишки квартала и две села днес са без вода

Четири пернишки квартала – „Изток“, „Мошино“, „Тева“ и „Стара Тева“, както и селата Големо Бучино и Люлин са без вода днес заради ремонтни дейности във връзка с предстоящия режим, съобщи местното ВиК.

Перник преминава на воден режим заради драстичното намаляване на нивото на единствения питеен източник на града –  язовир „Студена“. Предложението е перничани да имат вода само нощем във времето от 20 до 8 часа. Окончателното решение ще вземе кметът Станислав Владимиров. По думите му вината за сегашното положение е изцяло на ВиК дружеството.

„Вчера получих обаждане от премиера Бойко Борисов. Той разпореди в кратки срокове и много оперативно да се търсят различни варианти и решения за излизане от тежката ситуация, пред която е изправена община Перник. За съжаление ръководството на ВиК Перник все още не ни е предоставила необходимата ни информация, за да можем да вземем обосновано решение“. Това каза пред БНР новият кмет на Перник Станислав Владимиров за водния режим там и заяви, че очаква премиерът да се намеси и в този проблем и изрази очакване да има наказани за причиняването на изпитанията пред толкова много хора.

„ВиК не е предприело никакви мерки по ограничаването на оттока от язовир „Студена“, за да не се стигне до тази ситуация, в която се намираме в момента“, каза Станислав Владимиров в предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ и уточни, че преди два месеца и половина е задал въпрос от парламентарната трибуна, като действащ тогава депутат от „БСП за България“, към министър Петя Аврамова, за да насочи вниманието към задаващата се криза, но не е имало последващи действия.

„Изцяло вината е във ВиК дружеството в Перник“, категоричен бе кметът на общината и добави, че премиерът го е уверил, че следи темата и е поискал да има постоянна информация за всички действия на неговите подопечни: 

„Няма да му спестя нищо и се надявам от негова страна да се вземат бързи мерки и да бъдат наказани виновните“, заяви Станислав Владимиров.

„Радвам се, че има сигнали от изпълнителната власт, че ще бъде направена проверка как е управлявано ВиК дружеството“, каза още Владимиров и уточни, че има уверение, че ще бъдат отпуснати средства от Министерски съвет за всичко, което е необходимо, за да бъде решен водният проблем на Перник.

По думите му остава 18 ноември като дата за въвеждане на воден режим в града.

Източник: БНР Снимка: Lupa.bg