Шефът на НАП застава пред временната комисия по случая с хакерската атака

Изпълнителният директор на Националната агенция за приходите (НАП) Галя Димитрова ще бъде изслушана във временната парламентарна комисия. Това ще бъде и първото заседание на комисията, която беше сформирана за разследване на хакерската атака в масивите на данъчните.

Информация по случая ще бъде предоставена от представители на МВР и на ДАНС.

Около 3% от масивите на приходната агенция станаха обект на хакерска атака, а личните данни на 4 млн. българи могат да бъдат намерени свободно в интернет.

До началото на тази седмица от страна на данъчните не се появи нито един ръководен кадър, а в понеделник изпълнителният директор Галя Димитрова даде телевизионно интервю, в което обясни защо не е прекратила отпуска си:

„Беше тежко, но много добре обмислено решение. Имах много важна и изключително отговорна лична причина за това“.

Проникването е станало през системата за възстановяване на ДДС в чужбина – това е една от електронните услуги, които след това бе спряна и още не е възстановена.

Междувременно от НАП дават информация дали са изтекли личните ни данни, но не и какви данни за нас могат да се намерят свободно в интернет.

Финансовият министър Владислав Горанов засвидетелства доверие към Димитрова с изключение на IT частта:

„Аз коментирам, ако се установи вина на конкретно лице. Папката на шефа на американските служби след “УикиЛийкс“ не я видяхме“.

Засега обвинението за хакерската атака е срещу трима души от компания за киберсигурност, ръководителят на която Иван Тодоров беше арестуван вчера на летище София.

Източник: БНР Снимка: Дневник