Ще победи ли българската мартеница тази година китайската

Първите мартеници в Хасково вече се купуват от българи, които ги изпращат за подарък в чужбина. Сега в къщичките в центъра на града са няколко търговците, които продават символите на пролетта. От утре обаче продавачите на мартеници ще са над 60 и те ще предлагат стоката си на централния площад, на Главната, пред Часовниковата кула.

Желязка Димова се занимава с български битови сувенири. Тази година за първи път ще продава и от червено-белите конци. Избрала е филц, дърво и вълна, за да прави мартеници. Отново се придържа към българските символи в тях – подкова, цървулки, хурчица и др. Моделите си ги мисли сама.

В къщичката й има мъжка гривна за ръка. Изплетена е само от червен и бял конец. Не приема, че трябва да се слагат и други конци, както се прави през последните години. Обяснява, че в китайския магазин може да се намери същият модел и то много по-евтино, но тя държи да я изработи с ръцете си. Според Желязка Димова има много хора, които разбират кога мартеницата е българска и кога е от Китай.

Казва, че за град като Хасково най-добре е мартеницата да е до 3 лв. Рядко ще се намерят тук ценители, които ще дадат 5 лв, убедена е тя.

Какво още разказа Желязка Димова може да чуете в звуковия файл в секцията ни Аудио новини

сн. Taran.news