Ще разчисти ли САЩ Авгиевите обори на съдебната ни система

Един елемент на една новина от миналата седмица остана някак си настрани. Става дума, че САЩ ще прилагат по-твърди мерки срещу корумпирани магистрати, държавни служители, депутати и др. Нещо, от което ние българите ще се радваме, ако видим арестувани съдии, прокурори, народни избранници. Защото ни дойдоха до гуша.

Ясно е, че изказването на посланичката на САЩ Херо Мустафа този път е сериозно. Един път думите й – „Една такава мярка се предвижда в раздел 7031(с) от разпоредбата за противодействие на клептокрацията и права на човека, включена в годишния закон за разпределение на бюджета на Държавния департамент. После през лятото зад Океана бе главният прокурор Сотир Цацаров. При завръщането си той обяви, че има една папка с имена на магистрати, дето са „забравили“ да декларират парите и имотите си в чужбина. За съжаление все още не знаем кои са те. В събота пред БНР бившият посланник на САЩ Джеймс Пардю пак говори за корупцията. Ясно е, че някаква се върти в пространството. Остава да видим американците „ще имат ли зъби“ борбата с корупцията да се случи не на ужким, а реално. Още повече, че този път не се говори за присъди и разследвания, а е достатъчно само да има достоверна информация.

Май нещата ще започнат от съдебната ни система, защото всички говорят за нея. И защото се твърди, че там има цели „корупционни предприятия“. Ако наистина е така, няма лошо. Нека разчистването на Авгиевите обори започне от там, защото правосъдието е в основата на държавността. А за да се случи това нека първо разберем кои са имената в онзи списък, нека да знаем кои са сградите, в които се избират Големите в системата, нека да научим кои са магистратите дето всеки уикенд могат да се позволят да отскачат да релаксират в други държави. Нека най-сетне хората чуят и разберат за срещите, които се правят под сурдинка, когато се избират хората на главните постове в тази система, създадена още в Древен Рим.

Може би това е последният влак, който може да се хване, за да се оправи системата. Може би. Този път обаче САЩ дават явна индикация, че нещата няма да са като в поговорката – „Синджирът се връща, козата – не“.

Снимка: aig-humanus.blogspot.com