БългарияПРЕПОРЪЧАНИ

Яйца и домати по парламента, провал на заседанието

Демонстрантите посрещнаха народните избраници с яйца и домати и с викове „Оставка!“. Народното събрание не събра нужния кворум, за да започне заседанието. По списък са се регистрирали само 78 депутати. 

В парламента бяха само БСП и ДПС. Местата на законодателите от ГЕРБ останаха празни, не дойдоха и представители на „Воля“. ГЕРБ и „Обединените патриоти“ провалиха извънредното заседание на парламента. Пред Би Ти Ви Александър Ненков от ГЕРБ обяви, че народните представители от партията му са дошли в парламента от уважение, но няма да участват в работата му. От ВМРО изпратиха позиция до медиите, че няма да участват в заседанието, защото не желаят да бъдат фон във вътрешнопартийните битки за избор на лидер в БСП.

Депутатите трябваше да се се съберат на извънредно заседание днес по искане на БСП. Социалистите настояват да изслушат премиера Бойко Борисов и да бъде внесена актуализация на бюджета.

По-късно лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че освен икономическата и политическата криза от днес страната е в институционална криза, тъй като мнозинството е бламирало парламента и си е направило ритуално самоубийство от страх – от въпросите на опозицията, от протеста и от истината. Според нея Бойко Борисов налага диктатура, като еднолично взема решения как да бъдат похарчени 2 млрд. лв. от бюджета, като по този начин се погазва върховенството на закона.

снимка: Дневник