КоментариПРЕПОРЪЧАНИ

АЕЖ: Важно е в България да има журналисти, които не търпят да ги наричат „мисирки“

„Вярваме, че е необходима солидарност. Точно затова дадохме пример с британските колеги и с тяхната реакция. Важно е в България да има журналисти, които не търпят да бъдат квалифицирани по този начин и вярват в достойнството на професията. Именно нашата вяра в това, че има нужда от журналистика, ни дава ни дава основание да правим това, което правим“. Това каза Иван Радев от Асоциацията на европейските журналисти по повод позицията на АЕЖ, озаглавена „За достойнството на журналистическата професия“ след като министър- председателят Бойко Борисов на няколко пъти нарече „мисирки“ заобикалящи го журналисти. В нея се дава пример как британски журналисти са напуснали пресконференция на премиера Джонсън, след като забелязали, че не всички медии са поканени. 

„Другият адресат на позицията, освен, разбира се, политиците и властта, е и обществото, тъй като обществото също трябва да е убедено, че има нужда от журналисти, които имат достойнство. Именно девалвирането на ценностите в професията, на това, че в нея има доста хора, които нямат проблеми от подобна комуникация с властта, тази реакция води до това да живеем в обществото и в ситуацията, в които се намираме“.

„Избрахме да поздравим колегите, които веднага реагираха и принудиха Борисов да се да се извини. За съжаление, я има и другата страна – имаше други публикация след това в едно централно издание как мисирка не било толкова обидна дума, защото ацтеките смятали пуйката за божество или нещо подобно… До голяма степен за разединението на общността има вина и самата общност.

В България властта „има особени отношения с определени медии, които всъщност съществуват и благодарение на силната подкрепа на държавата и на правителството“, допълни той.

„Не може само да се замерваме с декларации“,

допълни Радев в предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“. Той призова прокурорите да поискат право на отговор, когато са засегнати от публикации.

Според него позицията на Прокурорската колегия на ВСС относно медийни публикации, както и поведението на главния прокурор Иван Гешев в Брюксел спрямо журналист от сайта „Бивол“ „биха могли да бъдат приети за форма на институционален натиск върху медии и журналисти“:

„В тази позиция на прокурорската колегия се говори за медии и публикации, които са насочени злонамерено срещу прокурори и прокурори и съдържат неверни твърдения, включително се позовават на документи с невярно съдържание, които са съставени от името на държавни институции. Не става много не става ясно точно кои са визираните публикации. Ясно става само, че са критични. По този начин всеки, който по някакъв начин е критикувалал по една или друга причина прокуратурата, попада под обсега на тази позиция. Затова казваме, че може да говорим за институционален натиск върху журналисти. Призоваваме всички прокурори и ВСС – когато има такава публикация, те могат да сезират Съвета за журналистическа етика. Ако пък смятат, че са използвани в някакви публикации и документи с невярно съдържание, не сме ние, които да казваме на прокурорите какво точно трябва да правят в такива случаи“.

Думите на главния прокурор „съдържат и намек за някакъв компромат, с който той разполага срещу журналиста Чобанов“, допусна Радев и допълни:

„Това всъщност е прийом на авторитарните, тоталитарните режими, когато всеки е държан с някаква информация, която държавата знае за него и която в даден момент може да разкрият. Това би било много притеснително и пак е форма на натиск върху журналисти“.

Източник и снимка: БНР