Коментари

„Ако много протестират…“ Има ли вероятност Иван Гешев да не стане главен прокурор

Заместник-главният прокурор Иван Гешев е единствена кандидатура за поста на настоящия си началинк Сотир Цацаров. Номинацията му бе издигната от цялата прокурорска колегия във ВСС и на практика бе затвърдена от отказа на правосъдния министър Данаил Кирилов да предложи негов конкурент за поста. И въпреки че министър-председателят Бойко Борисов публично се дистанцира от процедурата, от ГЕРБ неофициално коментират, че „политическата квота“ в кадровия орган на Темида ще застане зад Гешев. Към момента изглежда, че прокурорът, който обяви, че не е привърженик на разделението на властите, със сигурност ще получи 7-годишен мандат и ще седне в креслото с неограничените правомощия на главен прокурор.

Но…

Въпреки че няма конкурент, Иван Гешев е изправен пред няколко препятствия. И най-голямото от тях е „дали ще има вълна от гражданско недоволство, което да го свърже с ГЕРБ“. Това обясни източник на Свободна Европа от управляващата партия. „Противно на очакванията – изобщо не е важно дали президентът ще върне избора на ВСС. Ако сме сигурни, че Гешев няма да бъде пришит към нас – той ще бъде препотвърден. Но, ако обявените за септември протести са многолюдни, Бойко Борисов няма да позволи да повлияят на местните избори“, разказват от ГЕРБ.

Ето защо в управляващата партия обмислят и варианта за друг, „приемлив за всички“ кандидат. И уточняват, че „приемлив за всички“ означава да бъде приет не само от тях и партньорите им в управлението, а и „от ДПС и БСП“, и от Сотир Цацаров. „Няма какво да се лъжем – ясно е, че главният прокурор трябва да е съгласуван политически. Никой няма да го каже официално, но няма как да се случи без протекция“, обясняват от ГЕРБ. Затова са и сигурни, че ако има „общо решение“, цялата парламентарна квота в съдийската колегия на ВСС ще подкрепи Гешев, въпреки че са излъчени от различни партии.

„След Цацаров“

По неофициална информация на Свободна Европа представители на администрацията на президента са проучвали въможностите „съдиите на БСП“ да не гласуват за „кандидата на Цацаров и Борисов“, както го наричат. Този вариант обаче се оказал нереалистичен, затова в президентството обмислят да върнат на ВСС очаквания избор на Гешев през октомври. И тъй като в конституцията не е записан срок, в който държавният глава е длъжен да „пусне“ или върне избора на ВСС, от институцията потвърждават неофициално, че „ще държат до последно“. Замисълът на подобен ход е да се изчака да изтече мандатът на Сотир Цацаров, който свършва през януари догодина.

„Смятаме, че тогава лостовете на Цацаров ще са по-малки и ако това е така, във ВСС няма всичко да се случва под строй, както беше номиниран Гешев“, обясняват от „Дондуков“ 2.

„Може и друг“

От ГЕРБ споделят, че ако президентът върне избора на ВСС и в същото време има граждански протести, каквито вече се организират от Инициатива „Правосъдие за всеки“, Бойко Борисов най-вероятно ще опита „да не му пришиват Гешев“. Очакването е тогава премиерът да въздейства и изборът на Гешев да не бъде препотвърден от ВСС, да започне нова процедура с друг кандидат и това да стане след местните избори на 27 октомври.

„Разбира се, ако Цацаров много настоява на Гешев, не е невъзможно просто с новата процедура да се спечели време и Гешев да бъде избран, като този път има формални конкуренти“, твърдят от ГЕРБ. Като обаче не изключват и съвсем нов кандидат за поста.

Новата работа на Цацаров

Решаващо за крайният изход на сюжета „нов главен прокурор“ обаче се оказва бъдещото работно място на настоящия шеф на държавното обвинение.

Сред управляващите упорито се говори, че главният прокурор настоявал най-много да стане посланик. Източници на Свободна Европа и от Министерския съвет, и от президентската администрация, твърдят че е получил „отказ“ за това. „Второто желание“ на Цацаров било да оглави Инспектората към Висшия съдебен съвет. „Оттам може да контролира цялата съдебна власт и най-вече съвсем официално – съда“, коментират в ГЕРБ.

След оставката на Пламен Георгириев от КПКОНПИ обаче, председателското място в комисия „Антикорупция“ е вакантно. „Преди това не бе така, Георгиев бе близък до Борисов и Цацаров можеше да поиска стола само на Теодора Точкова в съдебния инспекторат. Сега обаче може да поиска и КПКОНПИ“, очакват в ГЕРБ.

„Разбира се, той (Борисов – б.р.) винаги може да бави всичко за след изборите и да опита изборът на следващ главен прокурор да мине преди избирането на нов председател на КПКОНПИ, но пък прокуратурата може да изиграе сериозна роля в един вот – знаем от Костинброд“, обянсяват от ГЕРБ.

Източник: Свободна Европа