Коментари

Американецът, открил Валя Балканска, с изложба в София

Един млад американец посещава България преди 52 години и остава пленен от красотата на автентичната ни култура. Това е етнографът Мартин Кейниг, хореограф и инструктор по фолклорни танци от колежа към Колумбийския университет в Ню Йорк. Пътувайки по събори и фестивали из четирите краища на страната ни, в Смолян той открива младата певица Валя Балканска и на 27 юни 1968 г. записва изпълнението ѝ на „Излел е Делю хайдутин”. След като Карл Сейгън чува този запис, българската песен е избрана, за да полети на американския спътник „Вояджър 2”.

Сега Мартин Кейниг ще се завърне отново в България, за да представи в изложба фотографиите от онези свои пътешествия по българските земи. На една от снимките е Валя Балканска, виждаме и десетки други лица на българи от старо време. Документалната експозиция включва 73 кадъра от седем балкански държави (България, Румъния, Гърция и страните от бивша Югославия – Сърбия, Хърватия, Северна Македония и Косово), най-много от нашата страна. Снимките са издадени в албум, който е допълнен от два аудио диска с автентичен фолклор.

Изложбата се нарича „Ехо от Балканите ХХ век: Портрети и звуци от България“ и ще бъде открита на 18 септември в Двореца.

От 1966-а до 1979 г. Мартин Кейниг посещава шест пъти България, за да записва гласове от онзи прекрасен, чист и идиличен свят, който открива у нас, и да снима невинността на неговите обитатели. Сдобива се с огромна аудио колекция от песни, обичаи, инструментални изпълнения, както и снимки от празници, помени, сватби, пейзажи, портрети, носии. Осъзнава, че пред очите му се открива миг от вечността, една цяла култура и общество с установени ценности и традиции, обречени да бъдат заличени от индустриализацията и урбанизацията.

Колежката му Етел Райм чува гласа на Валя Балканска на фестивал в Копривщица през 1965 г. Три години по-късно Кейниг прави записа, който днес лети в Космоса. В работната група са били Етел Райм, Мартин Кейниг, Вергилий Атанасов и тон-инженерът Дейвид Джоунс. Записът е направен отведнъж, без репетиция, в една училищна класна стая – гайдарите Стефан Захманов и Лазар Коневски свирят в съседен коридор, за да не доминират над гласа на певицата.

Връщайки се в Ню Йорк, Етел Райм и Мартин Кейниг създават Център за балкански изкуства, по-късно известен като Център за традиционни музика и танци в Ню Йорк. Колекцията на Кейниг от над 4000 фотографии и стотици записи е откупена от института „Смитсониън”.

В изложбата „Ехо от Балканите ХХ век: Портрети и звуци от България“ ще видим десетки от онези образи. На откриването ще присъства и Валя Балканска, за да изпълни „Излел е Делю Хайдутин“ повече от 50 години по-късно. Събитието е под патронажа на вицепрезидента Илияна Йотова.

Съставител на изложбата е Иво Хаджимишев.

„Ехо от Балканите ХХ век: Портрети и звуци от България“ може да бъде разгледана от 18 септември до 17 ноември 2019 г. в Националната галерия, филиал Двореца.

Източник и снимка: ploshtadslaveikov.com