България

Ананиев: Заплатите в спешната помощ трябва да се удвоят до 2022 г.

До 2022 година заплатите на работещите в спешната помощ трябва да се увеличат двойно, каза здравният министър Кирил Ананиев при откриването на новия Национален център за обучение и квалификация в системата на спешната помощ.

Той призна, че недостигът на кадри в системата е сериозен проблем:

„Затова предприемаме мерки за обучение на кадрите, за създаване на по-благоприятна среда за работа, възможности за кариерно развитие“.

Близо 7 000 лекари, фелдшери, медицински сестри и парамедици от спешните центрове в цялата страна ще преминат безплатен 5-дневен курс за повишаване на компетенциите и надграждане на знанията и уменията за работа в спешната помощ.

До края на седмицата ще са ясни резултатите от проверките в трите болници по случая с починалото 3 годишно дете в София

До края на седмицата се очакват резултатите от независимите проверки в трите столични болници, които се проверяват във връзка със смъртта на 3-годишния Александър, както и докладът на медицинския одит по случая, обяви министър Кирил Ананиев. Той се въздържа да коментира напускането на лекари в една от болниците, но апелира да не се допуска противопоставяне и прекалено изостряне на тона заради този случай:

„Много съм притеснен за това, че се създаде едно противопоставяне в момента в обществото между гражданите – пациентите и лекарите и от лекарите спрямо пациентите. Това не е необходимо на никого. Всички ние сме пациенти и във всеки един момент може да имаме нужда от медицинска помощ. Няма кой друг да ни я даде, освен нашите медици“, подчерта здравният министър Кирил Ананиев.

източник: БНР