БългарияПРЕПОРЪЧАНИ

Ангел Кунчев иска удължаване на епидемията

Главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев ще препоръча на Националния оперативен щаб и на правителството извънредната епидемична обстановка в страната да бъде удължена.

Причината е усложнената ситуация с разпространението на коронавируса в Доспат, Сърница и Сливен. Кунчев обяви това в Пловдив. 

Според Ангел Кунчев, който е в Пловдив, за да се срещне с представители на РЗИ-тата от Благоевград, Смолян и Пазарджик, както и с кметовете на Сърница и Доспат, следващите дни предстои да се вземе решение дали удължаването ще е с 15 дни или месец. 

Относно това удължаване Кунчев допълни:

„Това ще ни даде възможност да запазим някои от мерките – по-специално тези за граничен контрол. Не предвиждаме връщане на контролните мерки по отношение на ограничаване пътуването от град в град или ограничаване достъпа до градинки, извън населени места – в смисъл планината, ресторанти…“ 

Разбира се, указанията за спазване на дистанция и на хигиенните норми ще продължат доста дълго и трябва да се научим да живеем с вируса, подчерта още Ангел Кунчев, който не изключва да се появят и нови огнища.

По думите му е ясно, че вирусът е в страната и че продължава да циркулира. 

В Доспат и Сърница не се налага блокиране на населените местасмята той. 

Предприети са всички необходими мерки, а хората са дисциплинирани и ги спазват,:

„Така, че това, което искаме да направим, е да предприемем мерките в домовете, сред контактните, в предприятието, а не да затваряме цели населени места“.

Главният държавен здравен инспектор смята, че огнището на зараза в този район ще бъде бързо санирано и скоро броят на случаите рязко ще спадне. Изследвани са голям брой хора. Намерени са и всички потенциално позитивни.

До ден се очакват резултатите.

Според Кунчев това не е втора вълна на вируса, защото разпространението не е дифузно, а по огнища. Кунчев ще иска и удължаване на задължителната карантина за влизащите от някои страни у нас и след 15 юни. Сред тях са Северна Македония, както и Босна и Херцеговина./БНР/