Спорт

Ансамбълът с нов рекорд, Боряна Калейн с 4 златни медала

Олимпийските ни шампионки от ансамбъла спечелиха още две титли на турнира по художествена гимнастика Гран при в Марбея (Испания). Симона Дянкова, Мадлен Радуканова, Ерика Зафирова, Стефани Кирякова и Лаура Траатс отново показаха класата си като за пореден път изиграха изключително силно и двете си съчетания.

Във финала с три обръча и два чифта бухалки момичетата на Весела Димитрова и на Михаела Маевска и бяха оценени с 46.950 точки, което им отреди и първото място. В композицията с пет топки българките избухнаха, като след  безапелационното си представяне получиха нова рекордната оценка от 51.600 точки. Вчера българките бяха оценени с 50.650 точки.

За нашите момичетата това беше последно състезание преди световното първенство в Япония в края на месеца.

Сребърните медали и в двата финала станаха притежание на състава на Беларус, който получи 49.550 точки за съчетанието с пет топки и 43.950 точки за това с обръчи и бухалки. 

На трето място и в двете изигравания останаха домакините от Испания, който взеха 43.450 точки за композицията с пет топки и 38.550 точки за смесеното си изпълнение.

Боряна Калейн спечели златните медали във всички финали на уредите на световната купа по художествена гимнастика от веригата Чаландж, която се проведе в Клуж (Румъния).

Възпитаничката на Мариана Памукова показа страхотна спортна форма непосредствено преди световното първенство, което ще се проведе в края на месеца в Япония. Състезателката на „Левски Триадица“ беше безапелационна, изигра изключително вихренно и със сърце и четирите си съчетания, като не остави никакъв шанс на съперничките си. Калейн получи 26.600 точки за изпълнението  си с обръч, 27.800 точки за това с топка, 26.750 точки беше оценката й за композицията с бухалки и 24.200 точки за тази с лента.

Другата ни представителка Татяна Воложанина допусна грeшки в част от изпълненията си, които бяха отчетени от съдиите.  Втората ни по сила гимнастичка в момента, която ще представя страна ни и на шампионата на планетата зае петите места във финалите с обръч (24.450 точки) и с бухалки (25.300 точки), шеста е в този с лента (21.200 точки) и е осма в изпълнението с топка (22.850 точки).

На обръч втора и трета са съответно Ирина Аненкова (Русия) с 26.150 точки и Даря Трубникова (Русия) с 25.450.

На топка сребърното отличие взе Даря Трубникова с 26.150 точки, а бронзова медалистка стана Александра Аджурджукулезе (Италия) с 24.700 точки. На финала на бухалки втора е Ирина Аненкова с 26.500 точки, а третата позиция зае Даря Трубникова с 25.800.

Сребърното отличие на лента стана притежание на италианката Милена Балдасари с 23.750 точки, а трета е сънародничката й Александра Аджурджукулезе с 23.150 точки.

За гимнастичките това е последна проверка преди Световното първенство в Япония в края на месеца. Главен съдия на турнира и представител на ФИГ е легендарната Мария Гигова, а съдия за България е Филипа Филипова./БНР/