Технологии

Астрономи откриха Свръхнова звезда

Астрономи, работещи с телескопа в комплекс Very Large Array, са получили потвърждение на теорията си за съществуването на нов тип свръхнова звезда, чиито експлозии са причинени от сблъсък на две звезди. Резултатите от изследването са публикувани в списанието Science, съобщи БГНЕС.

Огромният масив (VLA) е комплекс от 27 телескопа, разположени в южната част на САЩ, в щата Ню Мексико, работещи като единичен телескоп. Общата му разделителна способност, поради разнообразието на антени, разположени на голяма площ, е еквивалентна на антена с диаметър 36 километра. Благодарение на това VLA може да открива обекти, които не могат да бъдат наблюдавани с други телескопи. Чрез анализиране на данните за изследване на небето от VLA авторите на изследването идентифицират нов тип свръхнова. Преди това учените въз основа на различни данни, са предполагали за съществуването й.

Свърхновите звезди се наблюдават, когато масивна звезда изчерпи горивото си и вече не може да издържа на собствената си гравитация. В резултат на това ядрото на звездата се взривява, оставяйки след себе си неутронна звезда или черна дупка.

През 2017 г. астрономите откриха обект, обозначен като VT J121001 + 4959647, излъчващ ярки радиовълни, които не са били виждани в предишни проучвания.

В астрономията, свръхнова (или супернова) се отнася до няколко вида звездни експлозии, пораждащи изключително ярки обекти, които постепенно избледняват в течение на няколко седмици или месеци./БНР/

снимката е илюстративна