Технологии

Атомният часовник на НАСА ще улеснява космическите пътувания

От стартовата площадка на НАСА във Флорида на борда на совалката SpaceX Falcon Heavy заедно с куп други устройва и изследователски апарати е изстрелян и най-новият атомен часовник на американската агенция за въздухоплаване и космически изследвания.

Новият атомен часовник на НАСА (Deep Space Atomic Clock) е с размерите на кутия за обувки и е разработен в Лабораторията за реактивно движение към НАСА.

Този часовник е 50 пъти по-точен в изчисленията си от актуалната система за навигация, която се използва в цял свят – GPS.

Deep Space Atomic Clock ще „закъснява” с една секунда на всеки 10 милиона години, а създаването му е от изключително голямо значение за бъдещето на космическите пътувания.

Атомният часовник е инсталиран в сателита Orbital Test Bed, а за разработването му в Лабораторията за реактивно движение са били нужни цели две десетилетия.

Пускането в употреба на този часовник не е ключов момент в развитието само на НАСА. То е от голяма важност за бъдещите пътувания в космоса, които ще се организират от космическите агенции из целия свят.

Учените от НАСА обясняват, че системата, чрез която в момента получаваме информация от космическите кораби, сателити и станции, е изключително тромава.

Понякога отнемат часове и дори дни, за да се обработи информацията за траекторията, скоростта и точното положение на самия обект.

Причината е разстоянието между приемниците на информация на Земята и обектите, които понякога се намират на стотици хиляди или милиони километри.

Това неудобство, което понякога води до грешки и големи разминавания, кара учените да създадат Deep Space Atomic Clock, нов атомен часовник, който няма да е на Земята, а ще е в космоса.
„Нуждаем се от нова технология, която ще позволява на астронавтите да се ориентират бързо в пространството. Това ще ни помогне да преоткрием по-голяма част от Вселената”, споделят от НАСА.
Часовникът ще остане в космоса за една година, за да може НАСА да установи дали е достатъчно надежден и стабилен в орбита. Ако това се осъществи, часовникът ще може да бъде използван в мисии след 2030г.

Източник: Vesti.bg Снимка: megavselena.bg