Здраве

Бактерия в червата напиват с алкохол

Щамовете на чревната бактерия клебсиела могат да причинят алкохолна интоксикация при хората дори без засегнатите да пият алкохол.

Подобен случай е регистриран при пациент от Пекин. Мъжът често бил пиян, но употребявал само сладки напитки. Черният му дроб бил възпален, подобно на алкохолик, и съдържал излишна мазнина.

Това явление се нарича „синдром на автоферментация“ или „синдром на вътрешната пивоварна“.

Състоянието се среща сравнително рядко, но изглежда е възможен източник на чернодробни заболявания.

При китайския пациент броят на чревните бактерии клебсиела бил 900 пъти по-голям от обичайното.

Има редица регистрирани случаи на заболяването, но много често то се крие поради социални причини. Болните са подозирани в алкохолизъм от близките им.

Последните проучвания обаче показват, че въпросните бактерии могат да произвеждат голямо количество алкохол. При пациент със „синдром на автоферментация“ лекарите открили, че след като яде сладко, нивата на алкохола в кръвта му достигат до 400 милиграма на децилитър. Това е еквивалентно на изпиването на 15 шота с водка.

Лекарите не са очаквали бактериите да произвеждат толкова много алкохол. Според тях, когато организмът не може да се справи с него, се стига до мастно чернодробно заболяване (NAFLD). Това се случва дори и ако болният човек не докосва алкохол.

Източник: Vesti.bg Снимка: ezine.bg