БългарияПРЕПОРЪЧАНИ

Бедствено положение обявиха в Трън, населени места без ток

Бедственото положение обявиха в Трън от днес, което ще продължи 7 дни. Заради обилните валежи река Ерма е повишила нивото си с 3 метра, излязла е на няколко места от коритото си и е причинила наводнения. Залети са част от помещенията на училището, както и 3 къщи. Част от земеделските земи са под вода.

Населени места във Видинско, Врачанско и в Монтана са без ток или имат проблеми с електрозахранването. Има обледенявания на проводниците.  Обилните снеговалежи в Северозападна България са предизвикали авария на 110-киловолтов електропровод, заради който населените места в община Чипровци са без ток.

Продължава да е затворен проходът Петрохан заради паднали клони и снеговалеж. Остава затворен  пътят на прохода Витиня заради паднали клони. БНР съобщава за затиснати автомобили снощи край Пампорово. При инцидента няма пострадали.

И в Нови искър ситуацията е тревожна. Заради наводнявания там вече има еватуирани хора. Поради завиряване под моста в началото на кв. Курило в Нови Искър временно автобусите по линии 23 и 26 са отклонени по Околовръстен път.

Костинброд е пред бедствено положение. Реките Сливнишка,  Блато и Белица са излезли от коритата си. Язовир Маслово, който е разположен в непосредствена близост до населеното място, също всеки момент може да прелее. Язовирната стена е пред скъсване. Има бедстващи хора и наводнени къщи в село Петърч.

В Перник също обявиха частично бедствено положение. Там също има евакуирани хора. Високите води на няколко река са излезли от коритата си и са залели къщи. Евакуираните хора са настанени при близки и роднини. Там язовир „Студена“ се изпуска контролирано от вчера.

сн. Дарик нюз